• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ίλιγγοι και πανικός

Ίλιγγοι και πανικός

Ίλιγγοι και πανικός

Πολλές φορές ο ίλιγγος είναι τόσο έντονος, απότομος και ξαφνικός, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής βαδίζει, που δημιουργεί καταστάσεις  διαταραχών πανικού.

Έχουμε πάρα πολλούς ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν αυτό το σύμπτωμα αρκετά τακτικά και βασανίζονται χρόνια ολόκληρα από τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση του ιλίγγου μαζί με τον πανικό.

Θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να κοιτάζει και τα δυο ξεχωριστά προβλήματα και μαζί ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα.

Δηλαδή, τις περισσότερες φορές ο ίλιγγος ερεθίζει και μέρη του εγκεφάλου που φέρνουν φοβίες και πανικό, αλλά από την άλλη μεριά είναι λογικό για έναν που πάσχει από χρόνιους ιλίγγους και ιδιαίτερα ανά πάσα στιγμή κατά τη βάδιση μπορεί να προσβληθεί από αυτούς, να έχει φόβο από την ξαφνική του εμφάνιση.

Στη Βιονευρολογική, σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυρίως πρόληψη είναι η φαρμακευτική αγωγή για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσει ο ασθενής ότι δεν πρέπει να φοβάται τον ίλιγγο αυτόν, αντίθετα μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει, έτσι ώστε εάν προσβληθεί να μην οδηγηθεί σε διαταραχή πανικού, παρά να μείνει ψύχραιμος.

Βέβαια, κατορθώνοντας κάτι τέτοιο, αυτόματα ο πανικός υποχωρεί, αλλά διορθώνοντας και το αιθουσαίο νεύρο με κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να έχουμε τη μείωση του πανικού. Όπως και να έχει το θέμα, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εξετάζουμε το ένα ή το άλλο, αλλά το σύνολο.

Είναι απολύτως αναγκαίο και να ηρεμήσει και να μη «ζαλίζεται» ο ασθενής, προκειμένου να είναι σε μια θέση τέτοια που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις μόνος του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Συνειδησιακές διαταραχές σε καρδιοαγγειακά νοσήματα
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική και από τη συγκέντρωση νευροφυσιολογικών εξετάσεων και ιδίως ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων με σύγχρονη καταγραφή της ηλεκτροκαρδιογραφικής δραστηριότητας, διαπιστώνουμε ότι η απώλεια ή η ελάττωση συνείδησης σε αυτά τα περιστατικά είναι τελείως διαφορετικού τύπου Περισσότερα...



Παθολογικές» πρωτεΐνες και η νόσος του Alzheimer
Τα τελευταία χρόνια σ’ όλη την υφήλιο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να πιστοποιηθεί η αιτία της νόσου του Alzheimer Περισσότερα...



Μνήμη και τα «γύρω από αυτή»
Η μνήμη σαν βιολογική λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται με πολλές παραμέτρους Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit