• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ίλιγγος μετά από ένα χαστούκι

Ίλιγγος μετά από ένα χαστούκι

Ίλιγγος μετά από ένα χαστούκι

Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε κυρίως σε μικρά παιδιά ή γυναίκες που έχουν υποστεί βία και κυρίως χτυπήματα στο πρόσωπο. Δηλαδή, να παρουσιάζεται τακτικά ένας μόνιμος ίλιγγος με πτώση της ακοής από τη μια μεριά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, για χαρακτηριστικές βλάβες του αιθουσαίου και κοχλιακού νεύρου λόγω της μετάθεσης κάποιων μικρών κρυστάλλων που είναι μέσα στο αιθουσαίο νεύρο, των λεγόμενων ωτοκονίων.

Οι μικροί αυτοί κρύσταλλοι με την ωστική δύναμη που δέχονται μετά από ένα χτύπημα, συγκεκριμένα το χαστούκι, ερεθίζουν και μένουν προσκολλημένοι στο βλεννογόνο των ημικυκλίων σωλήνων του αιθουσαίου νεύρου, έτσι που ο ασθενής σε κάθε κίνηση του κεφαλιού του ή σε κάθε έντονο εξωτερικό ερέθισμα να έχει ένα τρομερό πονοκέφαλο, ταυτόχρονα με έναν ίλιγγο και πτώση της ακοής.

Καμία φορά, όταν το χτύπημα είναι «καίριο», ενδέχεται η απώλεια της ακοής να είναι μόνιμη και ο ίλιγγος συνεχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι αρκετές φορές να φτάσουμε και σε χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να ελαφρύνουμε τον ασθενή από το βάρος και να του δώσουμε την ευκαιρία να έχει πάλι μια σωστή καθημερινότητα.

Πρέπει όμως να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά μεγάλα θεραπευτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή τόσο με ειδικές συσκευές, θεραπευτικού τύπου, όσο και με φάρμακα.

Συνήθως ο συνδυασμός, π.χ. με το διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό και τα κατάλληλα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, έχει πάρα πολλά καλά αποτελέσματα, όταν γίνεται συστηματικά και για καιρό.

Πρέπει να το έχουμε αυτό υπόψη μας πάντοτε στις περιπτώσεις που υφίσταται μια τέτοια κατάσταση, μετά από ένα βίαιο τραύμα, προκειμένου να «απαλύνουμε» την όλη διαταραχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Όραση και συνείδηση
Η παρακολούθηση της όρασης και των διαταραχών της κατά μια νευρολογική εξέταση, ακόμη και όταν παίρνουμε το ιστορικό, είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας για το νευρολόγο. Περισσότερα...



Τι είναι αυτό που καθυστερεί την έγκυρη διάγνωση της επιληψίας στα παιδιά;
Πρώτα από όλα η φύση της ίδιας της ασθένειας. Πολλές φορές η μορφή των επιληπτικών κρίσεων, η αλλαγή της κλινικής εικόνας που παρουσιάζεται από παιδί σε παιδί και ίσως παίζει μεγάλο ρόλο η άγνοια επί του γεγονότος, τόσο από τους γονείς, όσο και η μη σωστή εκτίμηση από τους ειδικούς Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit