• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα βασικά συμπτώματα ενός βλεφαρόσπασμου

Τα βασικά συμπτώματα ενός βλεφαρόσπασμου

Τα βασικά συμπτώματα ενός βλεφαρόσπασμου

Εκείνο που εντυπωσιάζει σε ένα βλεφαρόσπασμο, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, είναι η υπέρμετρη τάση σύσπασης των βλεφάρων και κυρίως αυτό γίνεται χωρίς να υπάρχει εξωτερικός ερεθισμός και κατά τη διάρκεια της ασθένειας αυξάνεται συνεχώς και μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες.

Αυτές οι ασυντόνιστες συσπάσεις των βλεφάρων, καθώς και των υπόλοιπων μυών του οφθαλμού αλλάζουν την έκφραση του προσώπου και δημιουργεί συνοδά συμπτώματα, όπως είναι η συμμετοχή σύσπασης των μυών της μύτης, του προσώπου και πολλές φορές και της περιοχής του αυχένα.

Ένα βασικό σύμπτωμα, όπου και εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος της διάγνωσης και αργότερα της θεραπείας, είναι η ξηρότητα των ματιών και η ευαισθησία που δείχνουν απέναντι στο φως.

Αυτά τα δυο ίσως είναι από τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει ο κλινικός γιατρός και να προσπαθήσει να διαγνώσει και να τα θεραπεύσει με απλούς βέβαια τρόπους, όπως με γυαλιά και τεχνικά δάκρυα. Αρκετές φορές εκπλήσσει το γεγονός ότι ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο λύνουμε το θέμα του βλεφαρόσπασμου σε μεγάλο ποσοστό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περίπτωση του βλεφαρόσπασμου εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι πρόκειται για μια «εξελισσόμενη» ασθένεια, η οποία έχει ένα ψυχολογικό υπόβαθρο και όσο περνάει ο καιρός, χωρίς θεραπευτικό αποτέλεσμα, αυξάνεται μέχρι σε σημείο που πολλές φορές οδηγεί σε μια λειτουργική τύφλωση και πλήρη αδυναμία του ασθενούς για την καθημερινότητα.

Συνεπώς, χρειάζεται και μια ψυχολογική υποστήριξη σε όλη αυτή την κατάσταση, προκειμένου να μην έχουμε άλλες εξελίξεις. Οι άλλες εξελίξεις, όπως βαριές καταστάσεις κατάθλιψης ή πολλές φορές και ψυχωτικές αντιδράσεις είναι ένα φαινόμενο που αρκετές φορές συνοδεύει το χρόνιο βλεφαρόσπασμο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μαγνητική τομογραφία και εγκεφαλογράφημα: ανοίγουμε ένα «παράθυρο» στον εγκέφαλο
Μέχρι τώρα, λέγοντας τώρα μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, η κλινική νευρολογία είχε κυρίως στόχο την ανακάλυψη μικρών, ανατομικών, λειτουργικών διαταραχών στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



H τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων στον εγκέφαλο
Η χρήση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων στον εγκέφαλο, το λεγόμενο PET, σαν «δείκτης» στη νόσο του Αlzheimer είναι πάρα πολύ ικανοποιητική. Περισσότερα...



Κακοήθης αϋπνία και γενετική
Όπως όλες οι ασθένειες τον τελευταίο καιρό, έτσι και η κακοήθης αϋπνία έχει ερευνηθεί για τυχόν γενετική επιβάρυνση Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit