Βλεφαρόσπασμος και τύφλωση
Βλεφαρόσπασμος και τύφλωση
Γενικά ο βλεφαρόσπασμος από τη μια ή τις δυο μεριές, όπως συνήθως παρουσιάζεται, είναι ένα αποτέλεσμα μιας «καλοήθης» δυσλειτουργίας σχηματισμού του εγκεφάλου, που προκαλεί τη σύσπαση των μυών των βλεφάρων.
Κούραση, στρες ή και άλλοι παράγοντες μπορεί να δυναμώσουν τα συμπτώματα από μερικές ώρες, μέχρι μέρες ή ακόμη και για πολύ καιρό.
Για την τελευταία περίπτωση, η χρόνια σύσπαση μπορεί να φέρει μια αλλαγή του τρόπου ζωής και να προκαλέσει μια λειτουργία τύπου τύφλωση.
Το πρόσωπο που έχει τη βλεφαρόπτωση νιώθει συνεχώς την ανάγκη να έχει τα βλέφαρα του κλειστά, σφιχτά και παράλληλα αισθάνεται μια μεγάλη σύσπαση γύρω από τους μυς του προσώπου και του αυχένα.
Επιδιώκει συνεχώς, αντιστρέφοντας την κίνηση, δηλαδή, κάνοντας αντίθετες κινήσεις, προσπαθώντας να «ανοίξει» τους μυς του προσώπου, να διώξει την αιτία του βλεφαρόσπασμου. Δεν επιτυγχάνεται αυτό πάντα.
Δυστυχώς, ο βλεφαρόσπασμος έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής για ικανό χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε χρειάζεται διαφοροδιάγνωση και από άλλες ασθένειες.
Εκείνο που πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη προσοχή στο βλεφαρόσπασμο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «αφήνεται» σαν μια μόνιμη κατάσταση και από ασθενή και από γιατρό. Χρήζει οπωσδήποτε διαφοροδιάγνωσης και θεραπείας.
Αν και οι θεραπείες αρκετές φορές είναι δύσκολες και τα φάρμακα είναι ποικίλα, θα πρέπει ο γιατρός να δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς, προκειμένου να βοηθήσει τον ασθενή να το ξεπεράσει.
Ο χρόνιος βλεφαρόσπασμος είναι μια τρομερά ψυχοφθόρα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή και σε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις.