• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To σύνδρομο των «ξηρών» οφθαλμών και ο βλεφαρόσπασμος

To σύνδρομο των «ξηρών» οφθαλμών και ο βλεφαρόσπασμος

To σύνδρομο των «ξηρών» οφθαλμών και ο βλεφαρόσπασμος

Υπάρχει μια ασθένεια, αρκετά σπάνια, η οποία λέγεται σύνδρομο των «ξηρών» οφθαλμών. Είναι εκεί, όπου οι δακρυϊκοί αδένες δε βγάζουν δάκρυα όσα πρέπει, προκειμένου να υγρανθούν οι βλεννογόνοι των ματιών, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανεβοκατεβάζει τα βλέφαρα του στην προσπάθεια να «επουλώσει» το βάσανο του.

Το έχουμε δει αρκετές φορές στη Βιονευρολογική και πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετοί γιατροί πίσω από αυτή την κατάσταση των «ξηρών» οφθαλμών διαγιγνώσκουν λάθος ένα βλεφαρόσπασμο.

Πρόκειται για μια λειτουργική συνέχεια της πρώτης ανάγκης, η οποία με τον καιρό μπορεί να επιδεινώσει τόσο τα πράγματα που να προκληθεί και αληθινός βλεφαρόσπασμος.

Τα τεχνητά δάκρυα σε αυτή την περίπτωση είναι μια λύση και παράλληλα πρέπει να δοθεί και μια μυοχαλαρωτική αγωγή, προκειμένου το συνολικό αποτέλεσμα να είναι επιτυχημένο και να μπορέσει ο ασθενής να απαλλαχτεί και από τα δυο.

Είναι από την ομάδα αυτή των συνδυασμών «συνοσηρότητας» που η μια αρρώστια τραβάει την άλλη και οι δυο μαζί αθροιστικά δημιουργούν ένα νοσολογικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μεγάλη «τυραννία» για τον ασθενή. Σημασία δεν έχει τώρα ποιο είναι το πρώτο ή το δεύτερο ή αν ο συνδυασμός είναι ακριβής ή εν μέρει ακριβής.

Εκείνο που έχει μεγάλη ουσία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γρήγορη θεραπεία και η απαλλαγή του ασθενούς από αυτό το «βάρος», προκειμένου να είναι σε κατάσταση να διεκπεραιώσει την καθημερινότητα του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλική κύστη και ψυχική ένταση
Στη Βιονευρολογική έχουμε συνηθίσει στην εικόνα μεγάλων κυστικών μορφωμάτων στον εγκέφαλο μετά από εξετάσεις ρουτίνας Περισσότερα...



Εγκέφαλος – ψυχώσεις, ΗΕΓ
Στο μεγάλο ερώτημα στο κατά πόσο οι ψυχιατρικές αντιδράσεις ενός ασθενούς είναι προϊόν βιοχημικών αντιδράσεων ή προϊόν του περιβάλλοντος πλέον σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το δεύτερο. Περισσότερα...



Μυϊκή αδυναμία και αισθητικές διαταραχές
Σχεδόν κάθε δεύτερος ασθενής που έρχεται για μια νευρολογική εξέταση παραπονιέται, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, για την ύπαρξη στιγμών αδυναμίας κάποιων ομάδων μυών ή και ολόκληρου του κορμού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit