• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To βλέμμα και τα εγκεφαλικά προβλήματα

To βλέμμα και τα εγκεφαλικά προβλήματα

To βλέμμα και τα εγκεφαλικά προβλήματα

Μια από τις πιο σπουδαίες διαγνωστικές εξετάσεις είναι αυτές του βλέμματος. Βέβαια, είναι πολύ εύκολο και γίνεται ρουτίνα και μπορεί κανείς να τις κάνει ανά πάσα στιγμή, πολλές φορές χωρίς να επηρεάσει τον ασθενή και χωρίς να τον «στεναχωρήσει».

Η κυριότερη εξέταση είναι με οδηγό το δάχτυλο του εξεταστή που ακολουθείται από το βλέμμα του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να παρατηρήσει κανείς την κινητικότητα και των δυο ματιών, τη σύγκλιση του οφθαλμού, τις αντιδράσεις της κόρης και να βγάλει πάρα πολύ σπουδαία συμπεράσματα.

Διαταραχές του βλέμματος εμφανίζονται σε κάθε εποχή και σε κάθε ηλικία και κάτω από διαφορετικές καταστάσεις. Μάλιστα οι διαταραχές αυτές έχουν την τάση να αυξάνονται, έτσι ώστε να μπορεί κανείς παρακολουθώντας τη σειρά των εξετάσεων να σχηματίσει μια γνώμη για την τυχόν υπάρχουσα πορεία μιας νόσου ή μιας κληρονομικής ασθένειας.

Γενικά, το βλέμμα και οι κατευθύνσεις είναι εύκολο να ελέγχονται, διότι υπάρχει αυτό που λέμε συζυγείς κινήσεις. Δηλαδή και τα δυο μάτια κινούνται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και συντονίζονται προς το ίδιο αντικείμενο. Απόκλιση από αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο βέβαια έχει σχέση με κάποια βλάβη σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου.

Συνήθως, τα κέντρα που καθοδηγούν τις συζυγείς κινήσεις των ματιών, δηλαδή του βλέμματος, είναι εκείνα που βρίσκονται στο μεσεγκέφαλο σε διάφορες περιοχές, κυρίως στο στέλεχος και στη γέφυρα.

Ανάλογα με την ύπαρξη της μιας ή της άλλης μορφής και το συνδυασμό που γίνεται με διάφορα άλλα συμπτώματα υπάρχουν διάφορα σύνδρομα τα οποία εξετάζονται κατά περίπτωση και πιο ειδικά.

Πάντως όπως και να έχει η κατάσταση μια πλήρης νευρολογική εξέταση απαιτεί και εξέταση του βλέμματος, προκειμένου να ληφθούν κάποια συμπεράσματα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πρωτεΐνες και η νόσος του Alzheimer
Πολλά ερευνητικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την υποψία ότι η νόσος του Alzheimer προκύπτει από τη «συνάθροιση» κάποιων τοξικών πρωτεϊνών. Περισσότερα...



«Πως αισθάνεται ο απέναντι μου;»
Πάλι μια πάρα πολύ σπουδαία ερώτηση για όλους τους νευροψυχιατρικούς ασθενείς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τη δική τους παρουσία στο περιβάλλον, αλλά και για το πώς επηρεάζουν αυτοί τους τρίτους και οι τρίτοι αυτούς Περισσότερα...



Τα Δ κύματα του εγκεφάλου
Τα Δ κύματα του εγκεφάλου χαρακτηρίζονται κατά την καταγραφή τους στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα από μια συχνότητα 0,5-4 Hertz Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit