• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαταραχές του βλέμματος στο σύνδρομο Parinaud

Διαταραχές του βλέμματος στο σύνδρομο Parinaud

Διαταραχές του βλέμματος στο σύνδρομο Parinaud

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά με το Parinaud σύνδρομο και με τη νόσο του Parinaud. Υπάρχουν και τα δυο.

Το πρώτο είναι μια γενετική διαταραχή, το σύνδρομο, κυρίως γονιδιακής διάστασης, ενώ η νόσος Parinaud είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τους πυρήνες του εγκεφάλου στο μεσεγκέφαλο.

Το σύνδρομο Parinaud μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και χαρακτηρίζεται κυρίως από μια αδυναμία της κατεύθυνσης του βλέμματος προς τα πάνω ή κάτω, κυρίως όμως προς τα πάνω.

Πάντοτε συνοδεύεται από μια διαταραχή στο μέσο του εγκεφάλου, στο μεσεγκέφαλο, και κυρίως στην κορυφή της γέφυρας και μπορεί να συνοδεύεται και από συμπτώματα από τα μάτια , όπως είναι ο νυσταγμός και η μυδρίαση.

Χαρακτηριστική αντίδραση σε αυτό το σύνδρομο είναι ότι πολλές φορές λείπει το αντανακλαστικό «ματιών της κούκλας». Δηλαδή, όταν κινούμε το κεφάλι των ασθενών, ανοιγοκλείνουν τα μάτια, όπως ακριβώς οι κούκλες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Επίσης χαρακτηριστικό του συνδρόμου Parinaud είναι ότι μπορεί να υπάρξει από πολύ νεαρή ηλικία από διάφορες αιτίες, όπως λοιμώξεις, αύξηση της εγκεφαλικής πίεσης, όγκοι, εκφυλιστικά σύνδρομα κ.λ.π..

Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η δυνατότητα της μαγνητικής τομογραφίας και ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε συνδυασμό με νευροφυσιολογικά ευρήματα, είναι δυνατή η διάγνωση του και η τοποθέτηση μιας θεραπείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εστίες λοίμωξης και η νόσος του Hashimoto
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, η εξέλιξη του οποίου παρακολουθείται τακτικά στα εξωτερικά ιατρεία όπως κάνουμε και εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, ασθενείς, οι οποίοι έχουν εστίες λοίμωξης ταυτόχρονα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto Περισσότερα...



Η ανάγκη της ενσυναίσθησης
Στη σημερινή εποχή το να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους και να συνάπτουμε μεταξύ μας διαφοροποιημένες σχέσεις είναι πλέον απαραίτητα στοιχεία που ζητάει το σύγχρονο άτομο. Περισσότερα...



«Τικ», φάρμακα και «training»
Σε ότι αφορά τη σύγχρονη θεραπευτική, για την αντιμετώπιση των «τικ» υπάρχουν δυο βασικά σημεία: πρόκειται για τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με τη διαδικασία εφαρμογής ασκήσεων (training) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit