• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο ρόλος των βασικών γαγγλίων στις οφθαλμικές κινήσεις και στο συντονισμό του βλέμματος

Ο ρόλος των βασικών γαγγλίων στις οφθαλμικές κινήσεις και στο συντονισμό του βλέμματος

Ο ρόλος των βασικών γαγγλίων στις οφθαλμικές κινήσεις και στο συντονισμό του βλέμματος

Τα βασικά γάγγλια είναι μια περιοχή του εγκεφάλου με τρεις διαφορετικούς εγκεφαλικούς σχηματισμούς που επικοινωνούν μεταξύ τους και συντονίζουν τις αυτόματες κινήσεις μεταξύ των άλλων και των ματιών.

Η συνεισφορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε ότι αφορά τη στάση του σώματος, την ισορροπία, καθώς επίσης και ότι αφορά ομιλία και βλέμμα.

Όταν έχουμε διαταραχές του βλέμματος μπορεί να ποικίλλουν σε πάρα πολλές κατευθύνσεις και κυρίως στις περιπτώσεις των λεγομένων προοδευτικών υπερπυρηνικών παρέσεων.

Είναι οι παρέσεις που γίνονται στους πυρήνες των εγκεφαλικών σχηματισμών των βασικών γαγγλίων, αλλά και στην περιοχή της γέφυρας και του μεσεγκεφάλου.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν χαρακτηριστικά σύνδρομα όπου είναι αδύνατη η μια ή η άλλη συντονιστική κίνηση των οφθαλμών και η συνοδεία από κάποια άλλα συμπτώματα, όπως παρκινσιονικές διαταραχές, ή ακόμη από άνοιες και άλλους συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται και εάν έχουν βραδεία ή αργή εξέλιξη.

Σήμερα με τη μαγνητική υπολογιστική τομογραφία μπορούμε να δούμε που ακριβώς, ποια εγκεφαλική ουσία και ποια συγκεκριμένα αμινοξέα σε κάθε περίπτωση είναι αυτά που έχουν πρόβλημα και δεν συντονίζεται το όλο σύμπτωμα κανονικά.

Επίσης η προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση μπορεί να υπάρχει σε πολλές καταστάσεις και σε διάφορα σχήματα, έτσι που να χρειάζεται διεξοδική, νευρολογική και ψυχιατρική ανάλυση. Οι θεραπείες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανάλογα με τα ευρήματα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Είναι υπεύθυνα τα άτομα για τις πράξεις τους ή για τον εγκέφαλο τους;
Μια καινούργια ερώτηση τίθεται μετά τη δραστηριοποίηση των νευροεπιστημόνων, σε ότι αφορά την εύρεση της λειτουργίας της θέλησης Περισσότερα...



Τι είναι τα «δυστονικά» σύνδρομα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα «δυστονικά» σύνδρομα πρέπει να εξετάζονται αυτόνομα, διότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ποικιλομορφία και παρουσιάζονται σε διάφορα νοσήματα αν και κατά κύριο λόγο αποτελούν χαρακτηριστικό της νόσου του πάρκινσον ή των άτυπων συμπτωμάτων του. Περισσότερα...



Ο αναπτυξιακός παράγοντας και η νόσος του Parkinson
Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφτεί ένας αναπτυξιακός παράγοντας, δηλαδή μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που συντελεί στην ανάπτυξη των νευροκυττάρων ˙πρόκειται για έναν παράγοντα που βοηθά στην αναγέννηση και στην παραγωγή νευροκυττάρων, τη λεγόμενη νευρογένεση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit