• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το «δάγκωμα» του ερυθηματώδους λύκου

Το «δάγκωμα» του ερυθηματώδους λύκου

Το «δάγκωμα» του ερυθηματώδους λύκου

Ο ερυθηματώδης λύκος είναι μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα που παρουσιάζεται κυρίως με δερματολογική συμμετοχή, αλλά μπορεί να έχει και άλλες ποικίλες κλινικές «εκφράσεις». Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική κατ’ επανάληψη, πολύ τακτικά μπορεί να υπάρχει και κυρίως νευρολογική συμπτωματολογία για τον ερυθηματώδη λύκο.

Είναι από τις περιπτώσεις αυτές που χρειάζεται ιδιαιτέρως προσοχή, διότι συνήθως ο ερυθηματώδης λύκος εμφανίζεται μετά από τη θεραπευτική αγωγή κάποιου τυχαίου κλινικού νευρολογικού συμπτώματος.

Είναι μια ασθένεια, η οποία θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, έντονη και γρήγορη διάγνωση, διότι είναι πιθανόν εάν καθυστερήσει, να αυξηθεί η συμπτωματολογία της με μεγάλες συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.

Είναι δύσκολο στη σύγχρονη ιατρική να καταφεύγει κανείς σε διαγνώσεις που βασίζονται στη λεγόμενη συννοσηρότητα, δηλαδή την ύπαρξη δυο ή τριών ασθενειών μαζί του ιδίου συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί να «βγάλει άκρη» για ποια από αυτές έχει προτεραιότητα διάγνωσης και θεραπείας.

Πολλές φορές η ταυτόχρονη διαπίστωση και των δυο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να καθυστερήσει ανεπανόρθωτα μια θεραπευτική αγωγή. Πάντως πρέπει να ξέρουμε ότι στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου μια συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, έντονη ή απλή, είναι πάντα δυνατή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Παραισθησίες και διαβητική νευροπάθεια
Στη Βιονευρολογική έχουμε διαπιστώσει περίπου το 20%-25% με ιστορικό διαβήτη να αναπτύσσουν μια νευροπάθεια με παραισθησίες. Περισσότερα...





Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Alzheimer;
Σύμφωνα με τις γνώσεις των τελευταίων ετών και τις εξετάσεις που έχουν γίνει γενικά αλλά και στη Βιονευρολογική, μπορούμε να ισχυριστούμε πλέον ότι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Alzheimer είναι αρκετά χαρακτηριστικά· κυρίως ξεκινάει κανείς με την παρατήρηση της ελάττωσης της επεισοδιακής μνήμης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit