Σχιζοφρενεια και μνημη - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σχιζοφρένεια και μνήμη

Σχιζοφρένεια και μνήμη

Σχιζοφρένεια και μνήμη

Στις περιπτώσεις σχιζοφρενικών καταστάσεων, υπάρχει μια συνολική συμπτωματολογία που κατανέμεται σε υποομάδες, όπως αυτές των θετικών, αρνητικών ή νοητικών συμπτωμάτων.Η κάθε υποομάδα έχει τα δικά της συμπτώματα, τα οποία περισσότερο έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Αυτή η κατηγοριοποίηση σε ομάδες βοηθάει πολύ το διαγνώστη-γιατρό, τόσο όσο να αντιμετωπίσει το εύρος της ασθένειας, αλλά και παράλληλα να δει τις προεκτάσεις που έχει αυτή η νόσος.Ανάλογα δε με το βάθος των συμπτωμάτων ακολουθεί και η θεραπεία που γίνεται.

Έχει, λοιπόν, διαπιστωθεί ότι στις διαταραχές αυτών των νοσημάτων, συνήθως συμπεριλαμβάνεται και μια ουσιαστική απώλεια ή δυσλειτουργία της ενεργής μνήμης. Αυτό δείχνει και μπορεί σιγά σιγά πλέον να επιβεβαιωθεί και με άλλους κλινικούς ή διαγνωστικούς τρόπους ότι, κατά το σχιζοφρενικό επεισόδιο, έχουμε μια απώλεια της ενεργής μνήμης. Γνωρίζοντας ότι οι ενεργές μνήμες εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από τον προμετωπιαίο λοβό, δηλαδή ένα τμήμα του μετωπιαίου λοβού που διεκπεραιώνει τις πιο σύνθετες διανοητικές εργασίες μας, έχουμε έτσι την πιστοποίηση της κλινικής επικοινωνίας της ενεργής μνήμης με τη σχιζοφρένεια.

Δηλαδή, αν θέλουμε πια, εξετάζοντας τη σχιζοφρένεια, να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική γνώμη για το εύρος της κλινικής της εικόνας, πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάλογες εξετάσεις. Π.χ. πιο απλή, μια υπολογιστική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και συγκεκριμένα του προμετωπιαίου φλοιού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μπορεί η ραγοειδίτιδα να είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής πάθησης; Π.χ. μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας
Αναμφισβήτητα ναι. Ότι έχει σχέση με συστηματική νόσο και μια φλεγμονή, αρχίζοντας από τις παθήσεις του κολλαγόνου, σαρκοείδωση, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας με εγκεφαλίτιδα ή οτιδήποτε άλλο, το πρώτο ευαίσθητο όργανο που μπορεί να πειράξει είναι ο οφθαλμός και από αυτόν ο ραγοειδής χιτώνας, αυτό το σημείο που ιδιαίτερα είναι εύκολο σε πρόσβαση στο αίμα Περισσότερα...



Προσωπικότητα και φυγή
Σαφώς δεν είναι κάτι συνηθισμένο η αλλαγή της ταυτότητας οικιοθελώς. Περισσότερα...



Τι είναι η «μυωπική» αντιμετώπιση απώλειας κερδών
Πρόκειται για μια τάση που εκδηλώνουν αυτοί οι «παίχτες» ή οι επαγγελματίες ασχολούμενοι με το χρηματιστήριο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπου τους κυριεύει ένα πάθος, προκειμένου να διαφυλάξουν σύντομα κέρδη έναντι κάποιας μακροχρόνιας, πιο επικερδούς κατάστασης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit