Η σχιζοφρένεια έχει σαφώς για γενετική συνιστώσα και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη, όταν υπάρχουν στους συγγενείς επίσης κάποια συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται και στους σχιζοφρενικούς ασθενείς .Ένα από αυτά είναι η ουσία στη μείωση της ενεργής μνήμης.
Στη Βιονευρολογική, εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε σαν ρουτίνα να εξετάζουμε την ενεργό μνήμη, τόσο και με νευροφυσιολογία, όσο και ψυχομετρικά τεστ.Πράγματι, διαπιστώνουμε και εμείς ότι η ενεργός μνήμη εμφανίζει μια τεράστια έκπτωση, γύρω στο 50% σε συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, αδέρφια) ασθενών με σχιζοφρένεια.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η έκπτωση της μνήμης παρουσιάζεται ακόμη και αν οι συγγενείς αυτοί δεν έχουν εμφανίσει κλινικά συμπτώματα της νόσου.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι συγγενείς μπορούν να παρουσιάσουν διαταραχές λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού γενικά, που ως γνωστόν είναι η περιοχή που σχετίζεται με τη γενετική έκφραση της σχιζοφρένειας.
Η απόφραξη της πρόσθιας νωτιαίας αρτηρίας είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει συνήθως όπως έχουμε παρατηρήσει στη βιονευρολογική μετά από καταστάσεις έντονου στρες π.χ. καταδύσεις. Περισσότερα...
Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ποικιλία κλινικών εικόνων, όπως για παράδειγμα η υπέρταση, τις οποίες θεωρούμε αμιγώς λειτουργικές διαταραχές των σωματικών οργάνων ενώ στην ουσία πρόκειται για μία εγκεφαλική δυσλειτουργία. Περισσότερα...
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.