• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η θεραπεία της κατάθλιψης ήρθε από τη φυματίωση

Η θεραπεία της κατάθλιψης ήρθε από τη φυματίωση

Η θεραπεία της κατάθλιψης ήρθε από τη φυματίωση

Η κατάθλιψη ασφαλώς είναι ένα πολύ παλαιότερο ιατρικό πρόβλημα από ότι η φυματίωση. Έχει περιγραφτεί εδώ κα χιλιάδες χρόνια, ακόμη και σε θεατρικά έργα, πολύ πριν γίνει γνωστή η φυματίωση. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Σαίξπηρ που αναφέρει «πόσες ξεπερασμένες, μονότονες και ανώφελες μου φαίνονται όλες οι χρήσεις αυτού του κόσμου».

Αν και έχει γίνει αντικείμενο θεατρικών έργων, επιστημονικών αναλύσεων και πολλών άλλων προσπαθειών, μια ουσιαστική θεραπευτική αντιμετώπιση ήρθε μόνο πριν μερικές δεκάδες χρόνια και αυτή από ένα τυχαίο γεγονός. Οι γιατροί, χρησιμοποιώντας για την καταπολέμηση της φυματίωσης τον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης, διαπίστωσαν ότι έχουν σοβαρές θεραπευτικές δυνατότητες για την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης μειώνουν τον καταβολισμό της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια περίσσεια των νευροδιαβιβαστών αυτών στις νευρικές συνάψεις. Αυτό απεδείχθει ότι βελτιώνει κάθετα τη συμπτωματολογία της κατάθλιψης και επαναφέρεται με ένα αίσθημα ευεξίας και δυναμικότητας.

Αυτή ήταν η αρχή για να εξελιχτεί η φαρμακευτική έρευνα μετά πιο έντονα, σε άλλα παρόμοια αντικαταθλιπτικά φάρμακα, φτάνοντας σήμερα σε αυτά που λέγονται εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης. Πρόκειται για φάρμακα που φροντίζουν να υπάρχει μόνιμα μια επάρκεια σεροτονίνης, της συνοπτικής σχισμής μεταξύ των νευρώνων, έτσι που να έχει ο εγκέφαλος τα αποθέματα να καταπολεμά τα αίτια της κατάθλιψης.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το πρόβλημα της λευκής ουσίας στην προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια
Έχουμε εδώ μια συγκεκριμένη διαταραχή, όπως «βγαίνει» και από τις παρατηρήσεις μας στην Βιονευρολογική, όπου έχουμε συγκεκριμένη φθορά, κυρίως της λευκής ουσίας και μάλιστα τόσο σε φλοιϊκό επίπεδο όσο και στην παρεγκεφαλίδα, που πιστοποιείται με τις νευροφυσιολογικές εξετάσεις και κυρίως νευροαπεικονιστικές εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Το μυασθενικό σύνδρομο
Το μυασθενικό σύνδρομο αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά, διότι πολλές φορές περιπλεγμένα θεωρείται ότι είναι μυασθένεια Περισσότερα...



Θέληση, κίνηση και μνήμη
Η θέληση και η μνήμη είναι δυο «δραστηριότητες» ταυτόχρονα κατευθυνόμενες από «υψηλές» εγκεφαλικές λειτουργίες, οι οποίες όμως έχουν μια άμεση σύνδεση με την κίνηση Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit