• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Σχεδόν στο μέσο του εγκεφάλου, και στα δυο ημισφαίρια υπάρχουν τα λεγόμενα βασικά γάγγλια . Εκεί πέρα, γίνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση, διάθεση, μεταβολισμός και κατανομή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Ένας κύριος πυρήνας, μεταξύ των βασικών γαγγλίων, είναι ο λεγόμενος ραβδωτός πυρήνας, πάνω στον οποίο βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των υποδοχέων D2.

Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς είναι διαθέσιμοι για την πρόσδεση της ντοπαμίνης, η οποία, κατά κανόνα, μετά από αυτό, βρίσκει μια μεγάλη δίοδο στην ντοπαμινική διάβαση. Η ντοπαμινική αυτή διάβαση, όσο μεγαλώνει, αυξάνεται και η σχιζοφρενική συμπτωματολογία στους ασθενείς, πάντοτε ανάλογα, πολλές φορές, και δυσανάλογα με το «ποσό» της έκκρισης του νευροδιαβιβαστή.

Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι αν η υπερπαραγωγή αυτών των υποδοχέων D2 στο ραβδωτό σώμα γίνει από μικρή ηλικία, μετά πλέον από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη δεν είναι ανατρέψιμη η κατάσταση που προκαλούν. Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να γίνει η έγκυρη διάγνωση. Αυτό βάζει τα θεμέλια της έρευνας του προμετωπιαίου λοβού και του ραβδωτού σώματος και συγκεκριμένα των υποδοχέων D2 στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν και πρόκειται πλέον για διαγνωστικά, απλά πράγματα, παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολη η πλήρης εφαρμογή τους, γιατί ακόμη οι εξελίξεις δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνουν κατανοητές όσο πρέπει από το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Υπάρχει, βέβαια, η δικαιολογία ότι ακόμη πολλοί παράμετροι αυτών των ερευνών είναι δυσνόητοι ή δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ανοσοκατασταλτικά και σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σχετική επιτυχία στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Περισσότερα...



Ιδεοληπτική παρόρμηση
Πληροφορίες, έρευνα και αναλύσεις πάνω στο πρόβλημα της ιδεοληπτικής παρόρμησης. Περισσότερα...



Πόση είναι η κληρονομική επιβάρυνση στο τραύλισμα;
Στη Βιονευρολογική είναι γνωστό ότι έχουν δημοσιευτεί, στην παγκόσμια βιβλιογραφία, αρκετές περιπτώσεις «ανακάλυψης» γονιδίων που θεωρήθηκαν υπεύθυνα για το τραύλισμα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit