• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Οι υποδοχείς D2 και η σχιζοφρένεια

Σχεδόν στο μέσο του εγκεφάλου, και στα δυο ημισφαίρια υπάρχουν τα λεγόμενα βασικά γάγγλια . Εκεί πέρα, γίνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση, διάθεση, μεταβολισμός και κατανομή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Ένας κύριος πυρήνας, μεταξύ των βασικών γαγγλίων, είναι ο λεγόμενος ραβδωτός πυρήνας, πάνω στον οποίο βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των υποδοχέων D2.

Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς είναι διαθέσιμοι για την πρόσδεση της ντοπαμίνης, η οποία, κατά κανόνα, μετά από αυτό, βρίσκει μια μεγάλη δίοδο στην ντοπαμινική διάβαση. Η ντοπαμινική αυτή διάβαση, όσο μεγαλώνει, αυξάνεται και η σχιζοφρενική συμπτωματολογία στους ασθενείς, πάντοτε ανάλογα, πολλές φορές, και δυσανάλογα με το «ποσό» της έκκρισης του νευροδιαβιβαστή.

Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι αν η υπερπαραγωγή αυτών των υποδοχέων D2 στο ραβδωτό σώμα γίνει από μικρή ηλικία, μετά πλέον από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη δεν είναι ανατρέψιμη η κατάσταση που προκαλούν. Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να γίνει η έγκυρη διάγνωση. Αυτό βάζει τα θεμέλια της έρευνας του προμετωπιαίου λοβού και του ραβδωτού σώματος και συγκεκριμένα των υποδοχέων D2 στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν και πρόκειται πλέον για διαγνωστικά, απλά πράγματα, παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολη η πλήρης εφαρμογή τους, γιατί ακόμη οι εξελίξεις δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνουν κατανοητές όσο πρέπει από το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Υπάρχει, βέβαια, η δικαιολογία ότι ακόμη πολλοί παράμετροι αυτών των ερευνών είναι δυσνόητοι ή δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ημικρανίες και κεφαλαλγίες τάσης στα παιδιά
Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις αλλά με κοινή συμπτωματολογία. Περισσότερα...



Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού εμφράκτου στην περίπτωση σακχαρώδη διαβήτη;
Από τις δικές μας έρευνες, σε ότι αφορά τα ιστορικά ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικές επιπλοκές του τύπου εγκεφαλικού εμφράκτου ή άλλες διαταραχές του αγγείου, πρέπει να υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος έως και τριπλάσιος, όταν προχωράει η ηλικία Περισσότερα...



Μυϊκές συσπάσεις, φαρυγγίτιδα και υπερκινησίες
Είναι το τρίπτυχο που βλέπουμε τακτικά στη Βιονευρολογική να εμφανίζεται τόσο σε οξεία όσο και χρόνια μορφή Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit