• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αντίσταση στην ινσουλίνη και ύπνος

Αντίσταση στην ινσουλίνη και ύπνος

Αντίσταση στην ινσουλίνη και ύπνος

Η περίπτωση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ένας φανταστικός παράγοντας για τη ρύθμιση του ύπνου . Συγκεκριμένα, μια αυξανόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη αντιστρατεύει την παραγωγή και τη δράση της ορμόνης του ύπνου , η οποία είναι η μελατονίνη.

Η μελατονίνη για να «δουλέψει» σωστά χρειάζεται την υποστήριξη του σωστού μεταβολισμού της κορτιζόλης, ο οποίος πάλι «καθοδηγείται» από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλα αυτά μαζί έχουν σαν κύριο στόχο την απενεργοποίηση των διεγερτικών υποδοχέων μια συγκεκριμένης ουσίας, δηλαδή του λεγόμενου ασπαρτικού οξέος, που ρυθμίζει ουσιαστικά τον ύπνο.

Μια αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη έχει σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή της μελατονίνης και τον κακό ύπνο.Άρα λοιπόν στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με χρόνιες διαταραχές του ύπνου ή άλλα προβλήματα τέτοιας φύσης, είναι υποχρεωτικό να κοιτάμε και τη γλυκόζη , όπως και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με τη δράση της κορτιζόλης.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι είναι το σύνδρομο Bonnet
To σύνδρομο Bonnet, τακτικά, το παρατηρούμε και εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, σε γηραιότερους ασθενείς με γλαύκωμα ή καταρράκτη. Περισσότερα...



Εγκεφαλική δομή και συνείδηση
Η όλη συνείδηση «παράγεται» μέσα από κυκλώματα του εγκεφάλου Περισσότερα...



Προβλήματα μεσεγκεφάλου σε ηλικιωμένους με αστάθεια
Ο μεσεγκέφαλος, όπως λέει και η λέξη, είναι στο κέντρο του εγκεφάλου και περιέχει διάφορους σχηματισμούς κυττάρων με διάφορες λειτουργίες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit