• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η ασπιρίνη και η προστασία των εγκεφαλικών εμφράκτων

Η ασπιρίνη και η προστασία των εγκεφαλικών εμφράκτων

Η ασπιρίνη και η προστασία των εγκεφαλικών εμφράκτων

Το τελευταίο μισό αιώνα η πληθώρα των γιατρών που ασχολούνται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και ιδιαίτερα αυτά των εμφράκτων έχει ασχοληθεί στην κυριολεξία πάρα πολύ με ειδικά φάρμακα που θα προστάτευαν τον ασθενή από κάτι τέτοιο.

Παρόμοια και εμείς στη Βιονευρολογική έχουμε μελετήσει πάρα πολύ τις περιπτώσεις που το ένα ή το άλλο φάρμακο, π.χ. η κλοπιδογρέλη ή η τικλοπιδίνη ή ακόμη η ασπιρίνη θα βοηθούσε σε αυτές τις καταστάσεις. Η συγκέντρωση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, κατά κύριο λόγο, στέφεται γύρω από την ασπιρίνη.

Εκεί υπάρχουν διάφορες απόψεις, σε ότι αφορά τη δραστηριότητα ή όχι και πολύ λιγότερο για τις παρενέργειες που συνήθως είναι μικροαιμορραγίες, όταν λαμβάνεται με μεγάλη διάρκεια από το στόμα.

Γενικά, όταν υπάρχει η υπόθεση της πιθανής εμφάνισης κάποιου εγκεφαλικού εμφράκτου ή ακόμη και με τη μορφή προσωρινού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να χορηγείται η ασπιρίνη ίσως μαζί με άλλα φάρμακα, αλλά πάντα με τακτικό ιατρικό και νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Λέγοντας νευροφυσιολογικό έλεγχο εννοούμε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Εδώ σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «καλύτερα να ψάχνεις δέκα φορές, παρά να είσαι μια φορά σίγουρος». Βέβαια, επειδή είναι ένα παγκόσμιο ιατρικό πρόβλημα, έτσι και οι απόψεις αυτές κάθε τόσο θα πρέπει να περνάνε από την «κρισάρα» των νέων επιστημονικών εμπειριών, τόσο ανακοινώσεων όσο και των διαφόρων πειραμάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ναρκοληψία και κληρονομικότητα
Στην περίπτωση της ναρκοληψίας έχει παρατηρηθεί μία διαταραχή κληρονομικού τύπου στον υποθάλαμο. Περισσότερα...



Βλεφαρόσπασμος και δυσκινησίες
O βλεφαρόσπασμος, όπως έχουμε παρατηρήσει πάρα πολλές φορές στη Βιονευρολογική, είναι μια από τις χαρακτηριστικές μορφές δυσκινησιών, ή πρώϊμης ή «καθυστερημένης» αιτιολογίας, που εμφανίζεται κυρίως μετά από χρόνια λήψη φαρμάκων, τόσο αντιεμετικών όσο και χολινεργικών Περισσότερα...



Σεροτονίνη: το συμπλήρωμα της ηδονής
Στα τέλη της δεκαετίας του 70 άρχισε να αποκτάει ιδιαίτερη σημασία για τους νευροεπιστήμονες το «μονοπάτι της σεροτονίνης». Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit