• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα εγκεφαλικά στο «κέντρο» του εγκεφάλου

Τα εγκεφαλικά στο «κέντρο» του εγκεφάλου

Τα εγκεφαλικά στο «κέντρο» του εγκεφάλου

Εάν θεωρητικά αφήσουμε δυο ευθείες, μια οριζόντια και μια κάθετη γραμμή, μέσα στο «κέντρο» του εγκεφάλου, εκεί που συναντώνται είναι τα λεγόμενα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου.

Πρόκειται για εγκεφαλικούς σχηματισμούς, οι οποίοι συντονίζουν κυρίως την κίνηση και την αρμονία των κινήσεων στον εγκέφαλο της περιοχής που κατεξοχήν παράγουν και διακινούν στο νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, ο οποίος είναι ο πιο «κινητήριος άξονας» της όλης αυτής διαδικασίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχουμε μικροέμφρακτα σε αυτήν την περιοχή, μπορούμε να έχουμε ποικίλες κλινικές εικόνες που μπορούν να εξαπατήσουν πολλές φορές και ασθενή και ιατρό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της ελάχιστης πολλές φορές συμπτωματολογίας μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο, που πραγματικά να γίνει ανησυχητικό και να ζητηθεί ιατρική επέμβαση.

Συνεπώς, εδώ πέρα ισχύει η λεπτή προσεκτική γραμμή της τακτικής εξέτασης, σχεδόν προληπτικά, όπως είναι αυτή του προστάτη ή του καρκίνου των γεννητικών οργάνων (μήτρα), η ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα κ.τ.λ..

Η περιοχή, η νευρούμενη από τα βασικά γάγγλια, τα οποία σε ουσιαστικές διαταραχές προκαλούν τη νόσο του πάρκινσον και άλλα εξωπυραμιδικά σύνδρομα , αποτελεί μια βασική ανάγκη για εξέταση μετά τα πενήντα και κυρίως για το λόγο των μικροεμφραγμάτων που η καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει εκεί και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Έτσι λοιπόν, σε μικρές κινητικές διαταραχές που δείχνουν επιμονή ή σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια μεταβολικά νοσήματα, π.χ. σάκχαρο ή περνάνε μια κάποια έντονη φλεγμονή, τότε είναι απαραίτητο να έχουμε τακτικές εξετάσεις στον τομέα αυτό και ο γιατρός να είναι πληροφορημένος για την εξέλιξη τους.

Ο ίδιος δε ο ασθενής πρέπει να προσέχει πως ακριβώς αναπτύσσονται αυτές οι καταστάσεις, προκειμένου να υπάρχει μια έγκυρη, γενικευμένη εξέταση, σωστή εκτίμηση για το εύρος της πάθησης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί κάποια στιγμή θεραπευτικά και να επανέλθει στην «ομαλότητα».


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Εξάρτηση και «άρρωστος» εγκέφαλος
Περίπου το ενενήντα τοις εκατό του Ελληνικού πληθυσμού είναι εξαρτώμενο από κάτι παθολογικό Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit