• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλικό, αθηρωματοσκλήρωση και πρόγνωση

Εγκεφαλικό, αθηρωματοσκλήρωση και πρόγνωση

Εγκεφαλικό, αθηρωματοσκλήρωση και πρόγνωση

Είναι ανθρώπινο και ιδιαιτέρα για τον ασθενή αναμενόμενο, μετά από την έκβαση κάποιου εγκεφαλικού, να έρχεται η απορία με μεγάλη μάλιστα ελπίδα και αναμονή για το «πότε θα ξαναγίνει καλά». Βέβαια, αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ δύσκολο για το θεράποντα ιατρό, όσες και αν είναι σήμερα οι διαγνωστικές διευκολύνσεις που του παρέχονται, να τολμήσει να κάνει μια πρόγνωση, διότι πέρα από την κατάσταση που βρίσκεται ο ασθενής, επηρεάζουν τρομερά τα γεγονότα και εξωτερικοί παράγοντες.

Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, ένας ουσιαστικός παράγοντας για την πρόγνωση του εγκεφαλικού και της διαδικασίας του είναι η ύπαρξη του βαθμού αθηρωματοσκλήρωσης που παρέχουν τα αγγεία του. Αυτό σήμερα μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με αρκετά μεγάλο ποσοστό σιγουριάς και να το λάβει υπόψη, έτσι ώστε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

Σημαντικό είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, πλέον, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα δεν ισχύουν τα παλιά μέτρα ότι σε κάποιες βδομάδες ή σε κάποιο χρόνο μετά, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης. Μπορεί να υπάρχει οριστική καλυτέρευση, εφόσον ασθενείς και γιατροί συνεργαστούν καλά και υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πειθαρχίας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αγγειοπάθεια και απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια
Τελικά τον τελευταίο καιρό μακροχρόνιες έρευνες, σχετικά με τη λευκοεγκεφαλοπάθεια και ιδιαίτερα του προοδευτικού τύπου του εγκεφάλου, έχουν καταδείξει πως υπάρχει μια σαφής σχέση, σε ότι αφορά τη σύσταση της και την αγγειοπάθεια των μικρών αγγείων του εγκεφάλου Περισσότερα...



H σχέση οπτικής οξύτητας και οφθαλμικού κόγχου
Η οφθαλμική οξύτητα είναι ένα «προϊόν» άμεσης συνεργασίας οφθαλμού, οπτικού νεύρου και οπτικού κέντρου Περισσότερα...



Όταν ο εγκέφαλος ερμηνεύει λάθος καταστάσεις
Από τη βρεφική ακόμη ηλικία, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των σκέψεων και των ειδικών σχηματισμών που «περνάνε» από αυτόν Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit