• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι τρεις επικίνδυνες μέρες του εγκεφαλικού

Οι τρεις επικίνδυνες μέρες του εγκεφαλικού

Οι τρεις επικίνδυνες μέρες του εγκεφαλικού

Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τρεις με τριάντα μέρες μεταξύ της κλινικής εμφάνισης του εγκεφαλικού και της αναμονής της χειροτέρευσης του έως και την κατάληξη του ασθενούς.

Αναλογικά τα τελευταία χρόνια, αν και έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός αυτών που καταλήγουν μετά από ένα εγκεφαλικό, πάντα εξακολουθούν να φτάνουν το ποσοστό των 20% επί του συνόλου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εγκεφαλικών εμφράκτων.

Βέβαια, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ένα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτά παίζει η ηλικία, το γένος και η εθνικότητα πολλές φορές. Πρέπει λοιπόν, όταν ένας ασθενής με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εισέρχεται σε μια τέτοια κατάσταση, να έχουμε άμεσα κατά νου και αυτές τις παραμέτρους, προκείμενου να έχουμε τα ανάλογα περιθώρια δράσης και αντίδρασης.

Πάντως, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του πρώτου μηνός μετά την εμφάνιση του εγκεφαλικού, γίνεται κατανοητό πόσο μεγάλης σημασίας είναι η πολύ καλή παρακολούθηση και ιδιαίτερα μέσω νευροκαταγραφών, όπως είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή δυνατόν σε συνεχή βάση των προκλητών δυναμικών και ευκαιριακά κάποιας μαγνητικής τομογραφίας.

Το σύνολο αυτών των εξετάσεων σε ένα χρονικό τέμπο «βιαστικό» δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να καθορίσει τέτοιες θεραπείες που να μπορεί ο ασθενής να αποφύγει το μοιραίο.

Σήμερα πλέον που τεχνικά και ειδικά δεν υπάρχουν δυσκολίες, ούτε στη μεταφορά, ούτε στην εξέταση, ούτε στον τρόπο μετάβασης του ασθενούς σε ειδικό κέντρο, είναι αναγκαιότητα όλα τα εγκεφαλικά να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό των θανάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μυελίνη και συνείδηση
Στη Βιονευρολογική, εξετάζοντας τα απομυελινωτικά νοσήματα, δηλαδή την κατάσταση της μυελίνης σε διάφορες νευρολογικές κλινικές εικόνες, έχουμε διαπιστώσει ότι το όλο σύστημα, είναι ένα «κλειδί» μεταξύ αυτής της ουσίας της μυελίνης και της συνείδησης Περισσότερα...







Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit