Η σημασια των ονειρων και ο φοβος - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η σημασία των ονείρων και ο φόβος

Η σημασία των ονείρων και ο φόβος

Η σημασία των ονείρων και ο φόβος

Για τον εγκέφαλο, όπως έχουμε δει και στις αναλύσεις εδώ στη Βιονευρολογική, το όνειρο καταρχήν στρέφεται προς μια κατάσταση, η οποία απασχολεί το άτομο πολύ καιρό.

Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο «επανασκευάζει» το όνειρο την όλη κατάσταση είναι ανάλογος των νευρωνικών τόξων που έχει ο εγκέφαλος και της απόδοσης που μπορεί να έχει ο άνθρωπος την εκάστοτε στιγμή που του ζητάνε αυτό το πράγμα.

Στην ουσία αυτό που κυριαρχεί, όπου σε αυτή την περίπτωση το όνειρο είναι ασυνείδητο, κατά κανόνα είναι ένα συναίσθημα, όπως ο φόβος ˙ οπωσδήποτε μπορεί να ξεπεραστεί και αφήνει ένα «υπόλοιπο» από τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι κάτι που πρέπει να το δουν σωστά όσοι ασχολούνται με αυτό το πράγμα, προκειμένου να μπορέσουν να το αναλύσουν και να το τοποθετήσουν σωστά. Δηλαδή, για να το πούμε και πιο «ψυχαναλυτικά» ακόμη και τα όνειρα πρέπει να μας απασχολούν στο πως θα «διώξουμε» τον πανικό και το φόβο. Άρα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σαν «δεδομένες» καταστάσεις.

Η ανάλυση ακόμη και με τα υπνογράμματα και τα σύγχρονα μέσα νευροφυσιολογίας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, δηλαδή να ανακαλύψει με σιγουριά και όχι υποθέσεις που βασίζονται τα όνειρα.

Ενώ κανείς βρίσκει μεγάλες ομάδες σπουδαγμένων ανθρώπων ή φοιτητών που να τους απασχολούν στα όνειρα τους πάρα πολύ έντονα η απόδοση που θα έχουν σε εξετάσεις, όλως περιέργως τα ίδια όνειρα και ίσως καμία φορά εντονότερα βλέπουν και οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με παρόμοια θέματα.

Η επεξεργασία του εγκεφάλου γίνεται με τον ίδιο τρόπο, κανείς δε γνωρίζει όμως το γιατί. Γνωρίζει μερικές φορές το νευρωτικό τόξο που ακολουθεί.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχές των κινήσεων των οφθαλμών και νευρολογικές ασθένειες
Στη Βιονευρολογική έχουμε δει ασθενείς που για χρόνια έχουν διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμών, π.χ. οριζόντιες, απότομες κινήσεις (νυσταγμό κ.τ.λ.) Περισσότερα...



Η ιδιοδεκτική πρόσληψη και η αισθητική αταξία με κανονική όραση
Πρόκειται για τη βάδιση, η οποία αντιρροπίζει την απώλεια ιδιοδεκτικών πληροφοριών από την περιφέρεια, δηλαδή από τους αισθητήρες των ποδιών και των άλλων άκρων, σε ότι αφορά την κανονική βάδιση Περισσότερα...



O κινητικο-αισθητηριακός ρυθμός του εγκεφάλου SMR (sensory motor rhythm)
O κινητικό-αισθητηριακός ρυθμός του εγκεφάλου αποτελείται από συχνότητες μικροκυμάτων μεταξύ 12 και 15 Hertz. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit