• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η απότομη κατάθλιψη

Η απότομη κατάθλιψη

Η απότομη κατάθλιψη

Η απότομα εμφανιζόμενη και αυξανόμενη κατάθλιψη με ταυτόχρονη αδιαφορία και αδυναμία ομιλίας με μια σπασμωδικότητα είναι ένα φαινόμενο που τακτικά απαντάται σε περιπτώσεις λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, τονίζουμε τακτικά και μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα αρχικά συνδεδεμένα συμπτώματα με κάποια λοίμωξη οποιασδήποτε μορφής του εγκεφάλου.

Όσο πιο δυνατή είναι η λοίμωξη αυτή, τόσο πιο χαρακτηριστικό είναι και το σύμπτωμα αυτό. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουμε απομυελινωτικά νοσήματα ή εγκεφαλίτιδες, ώστε η συμπτωματολογία αυτή ανεβαίνει.

Το αναφέρουμε γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται καμία καθυστέρηση με τη διαφοροδιάγνωση της κατάστασης, διότι πολλοί πλανιούνται και νομίζουν ότι πρόκειται για αμιγή κατάθλιψη.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ένα σύμπλεγμα που προκύπτει από τη λοιμώδη διεργασία του εγκεφάλου και ανάλογα με την έκταση που έχει στον εγκέφαλο είναι και η ένταση της συμπτωματολογίας.

Όταν συναντάμε λοιπόν απότομες καταθλίψεις, οι οποίες συνοδεύονται από διαταραχές ή αδυναμία ομιλίας και σπασμωδικότητα, πρέπει το μυαλό να πηγαίνει πρώτα σε μια λοιμώδη επεξεργασία του εγκεφάλου, η οποία είναι και μάλλον προς την κατεύθυνση της απομυελίνωσης.

Συνεπώς, χρειάζεται για τις περιπτώσεις αυτές μια έντονη διαγνωστική διαδικασία και κυρίως με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και με νευροφυσιολογικές εξετάσεις του τύπου διαφόρων μορφών εγκεφαλίτιδος και προκλητών δυναμικών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

O «τρόμος δράσης»
Στη Βιονευρολογική, αναλύοντας τους τρόμους, δεχόμαστε την παλιά ιατρική ορολογία του χαρακτηρισμού του «τρόμου δράσης» ή του «τρόμου στάσης» Περισσότερα...



Εγκεφαλογράφημα σε παιδικές εγκεφαλοπάθειες
Δυστυχώς, οι παιδικές εγκεφαλοπάθειες, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των παιδονευρολογικών κλινικών Περισσότερα...



Ολιγομερή και άλλες «παθολογικές» πρωτεΐνες
Τα ολιγομερή, που έχουμε διαπιστώσει σαν αιτία «παραγωγής» της νόσου του Alzheimer, βρίσκονται στον εγκέφαλο μετά από πρωτεϊνικές διαταραχές λόγω άνισης κατανομής πρωτεϊνών ύστερα από την «επέμβαση» κάποιων ενζύμων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit