• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλικές λοιμώξεις και επίσκεψη στο γιατρό

Εγκεφαλικές λοιμώξεις και επίσκεψη στο γιατρό

Εγκεφαλικές λοιμώξεις και επίσκεψη στο γιατρό

Δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλα ότι η επίσκεψη σε ένα γιατρό πάντοτε είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, τόσο και για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά όσο και για την οικογένεια του, τους συγγενείς του ή τους γνωστούς τους. Πρέπει όμως να γίνεται και δεν μπορούμε να το αποφεύγουμε αν δε θέλουμε να έχουμε συνέπειες για την υγεία μας και την επόμενη ζωή μας.

Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, σε ότι αφορά τις εγκεφαλικές λοιμώξεις, είναι απόλυτα καθοριστικό το πόσο γρήγορα θα δει ο πρώτος γιατρός και μάλιστα ο οποιοσδήποτε γιατρός τον ασθενή.

Είναι τα συμπτώματα αυτά τόσο εμφανή, ώστε και μια οποιαδήποτε επίσκεψη με οποιονδήποτε πείρας γιατρό είναι ικανή να αποφέρει εικόνα, τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αρχή της επισταμένης διαγνωστικής διαδικασίας. Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το ρητό : «καλύτερα δέκα φορές περισσότερες στο γιατρό, παρά μια φορά λιγότερο».

Αυτό για τις εγκεφαλικές λοιμώξεις ισχύει στο πολλαπλάσιο, διότι μπορεί να είναι παροδικές και να χαθεί η ουσιαστική στιγμή της παρατήρησης, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον της εξέτασης. Δηλαδή να δώσει το έναυσμα, προκειμένου να αρχίσει όλη η σωστή διαγνωστική και φαρμακευτική διαδικασία.

Άρα στην κυριολεξία με το κάθε μικροσύμπτωμα, ιδιαίτερα όταν έχουμε παιδιά ή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ασθενείς που μπορούν «δυσνόητα» να παρουσιάσουν το πρόβλημα τους, τότε η επίσκεψη στο γιατρό και οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται άμεσα και χωρίς να υπάρχει κανένα ψυχικό εμπόδιο να επαναλαμβάνονται όσες φορές θα χρειαστεί, μέχρι να βγει μια ουσιαστική απόφαση για τον ασθενή.

Είναι ένα γεγονός που εδώ στη Βιονευρολογική το εκτιμούμε ιδιαίτερα και δεν είναι λίγες οι φορές που πλέον «τύχαμε» να εντοπίσουμε την κατάλληλη απόφαση, μετά από μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνο.

Αυτό μας κάνει πολύ προσεκτικούς και να παρατηρήσουμε τους ασθενείς κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά και να ακούμε όλη τη διαδικασία τους, προκειμένου να λάβουμε μια απόφαση που αν χρειαστεί να την επαναλαμβάνουμε, δε θα έχουμε καμία φειδώ.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H άνοια του Lewy
Στην περίπτωση της άνοιας του Lewy έχουμε μια νευρολογική συμπτωματολογία και κλινική εικόνα που μοιάζουν πολύ με αυτές της νόσου του Alzheimer, μόνο που συμπληρώνονται και με παρκινσονική συμπτωματολογία, κυρίως τρόμο και αταξία των χεριών καθώς επίσης και οπτικές παραισθήσεις. Περισσότερα...



Κατανόηση της μουσικής και ομιλία
Όπως έχουν δείξει οι σύγχρονες έρευνες, μουσική και ομιλία χρησιμοποιούν το ίδιο νευρωνικό τόξο στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Το νέο περίγραμμα του αυτισμού
Σε ότι αφορά τον αυτισμό, αυτό που ισχύει πλέον είναι ότι τίποτε δεν είναι σταθερός. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit