Εγκέφαλος, λοιμώξεις, εξετάσεις
Εγκέφαλος, λοιμώξεις, εξετάσεις
Όσο και αν φαίνεται περίεργο το μεγαλύτερο πρόβλημα μικρών ή μεγάλων εγκεφαλικών λοιμώξεων είναι το ότι δε γίνονται οι εξετάσεις που πρέπει στην κατάλληλη στιγμή, εννοώντας τη στιγμή που εμφανίζεται το σύμπτωμα και φαίνεται ότι διαρκεί και «αρχίζει» να ενοχλεί.
Πρόκειται για μια παρατήρηση που αφορά ασθενείς, γιατρούς και συγγενείς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν κυριολεκτικά το πρόβλημα «μπροστά στα μάτια» και δεν κάνουν τίποτα.
Για να αποφευχθεί αυτό το «τίποτα», πρέπει να αρχίσει άμεσα μια σειρά εξετάσεων και κατά κύριο λόγο με προτίμηση αυτές που είναι ειδικές για αυτήν την περίπτωση.
Βέβαια, το κύριο λόγο πρέπει να τον έχει ο νευρολόγος-ψυχίατρος, ο οποίος θα δει το πρόβλημα από την οπτική γωνία που πρέπει και θα τρέξει όλες εκείνες τις απαραίτητες εξετάσεις που είναι ανάγκη να γίνουν.
Όμως κάποιες πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν κάποια στιγμή και ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα εντείνεται, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και από τον ίδιο τον ασθενή ή ακόμη και από τους συγγενείς τους.
Δηλαδή, στιγμές που αλλάζει η συμπεριφορά, η διάθεση, διαταράσσεται η μνήμη, η σκέψη, ο ειρμός, υφίστανται πονοκέφαλοι, ζαλάδες, σφυρίγματα στα αυτιά ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα να γίνει γρήγορα.
Βέβαια, τα πιο «λαοφιλή» διαγνωστικά μέσα είναι το εγκεφαλογράφημα και η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική τομογραφία.
Επειδή όλα αυτά πλέον δεν έχουν και ιδιαίτερο κόστος, αλλά δεν αντιμετωπίζεται και καμιά ιδιαίτερη «αντίσταση» από τους ταμειακούς γιατρούς, προκειμένου να προωθήσουν την εκτέλεση τους, πρέπει να γίνονται άμεσα.
Είναι πολύ μεγάλος ο «θησαυρός» πληροφοριών που παρέχουν αυτά τα μέσα, έτσι ώστε να μπορεί να αρχίσει άμεσα μια περαιτέρω έρευνα ή ακόμη και θεραπεία, μέχρι να ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε έρευνα που θα είναι ουσιαστική για τον ασθενή.
Πάντως, με τις εξετάσεις δεν πρέπει να περιμένει κανείς. Άλλωστε, δε χάλασε και τίποτα, εάν θα βγουν αρνητικές. Το αντίθετο, σιγουρεύουμε ότι δεν υφίσταται μια άμεση παθολογική κατάσταση και πρέπει ο ασθενής με το διαγνώστη γιατρό να στραφούν σε άλλα αίτια.