• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Η αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων παραμένει μέχρι στιγμής όχι πλήρως εξακριβωμένη και διαγνωσμένη. Τα τελευταία χρόνια με τις προόδους που έχουν γίνει στη γενετική, έχει βρεθεί, εξετάζοντας αυτή την ομάδα των εγκεφαλικών όγκων, ότι έχουν μια «συγγένεια» με τις παθήσεις του χρωμοσώματος 22.

Το χρωμόσωμα 22 είναι αυτό το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τις περιπτώσεις πολλαπλών μηνιγγιωμάτων και για τη νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι. Η νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι είναι η λεγόμενη νόσος του Von Recklinghausen και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών λιπωμάτων σε όλο τον οργανισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε και ταυτόχρονη εμφάνιση πάρα πολύ τακτικά μηνιγγιωμάτων. Συνήθως οι γενετικές τροποποιήσεις και μεταλλάξεις είναι αυτές που προκαλούν την ταυτόχρονη εμφάνιση λιπωμάτων και μηνιγγιωμάτων.

Υπάρχει και μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου μια μονοσωμία του χρωμοσώματος 22 φέρνει αυτή την κλινική εικόνα σχεδόν ταυτόσημη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οι κίνδυνοι της επιληψίας
Η επιληψία είναι μια νευρολογική νόσος που έχει περιγραφτεί από την αρχαιότητα από τον Ιπποκράτη ακόμη και βλέπουμε εδώ στη Βιονευρολογική με μεγάλο θαυμασμό ότι αυτά που αυτός έγραψε και τότε όρισε ή αν θέλετε «ανακάλυψε» ισχύουν μέχρι και σήμερα Περισσότερα...



Λοιμώξεις του εγκεφάλου και η αυτοσυντήρηση ή «αυτοφροντίδα»
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που δημιουργεί μια εγκεφαλική δυσλειτουργία ή αναταραχή λόγω υπάρχουσας φλεγμονής είναι η έλλειψη της αυτοσυγκέντρωσης στη φροντίδα του εαυτού του ασθενούς και κατά μεγάλο μέρος της αυτοκριτικής του Περισσότερα...



Το ένστικτο της τροφής και η κατάθλιψη
Το ένστικτο της τροφής και κατά συνέπεια της διατροφής είναι έμφυτο στον άνθρωπο και αναπτύσσεται με κληρονομικό τρόπο από τη γέννηση του. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit