• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Η αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων παραμένει μέχρι στιγμής όχι πλήρως εξακριβωμένη και διαγνωσμένη. Τα τελευταία χρόνια με τις προόδους που έχουν γίνει στη γενετική, έχει βρεθεί, εξετάζοντας αυτή την ομάδα των εγκεφαλικών όγκων, ότι έχουν μια «συγγένεια» με τις παθήσεις του χρωμοσώματος 22.

Το χρωμόσωμα 22 είναι αυτό το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τις περιπτώσεις πολλαπλών μηνιγγιωμάτων και για τη νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι. Η νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι είναι η λεγόμενη νόσος του Von Recklinghausen και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών λιπωμάτων σε όλο τον οργανισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε και ταυτόχρονη εμφάνιση πάρα πολύ τακτικά μηνιγγιωμάτων. Συνήθως οι γενετικές τροποποιήσεις και μεταλλάξεις είναι αυτές που προκαλούν την ταυτόχρονη εμφάνιση λιπωμάτων και μηνιγγιωμάτων.

Υπάρχει και μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου μια μονοσωμία του χρωμοσώματος 22 φέρνει αυτή την κλινική εικόνα σχεδόν ταυτόσημη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα στη νόσο του Parkinson
Σ’ ότι αφορά τη θεραπεία της νόσου του Parkinson με βλαστοκύτταρα μέχρι στιγμής η εμπειρία είναι αρνητική. Περισσότερα...



The value of neurophysiology examination in Multiple Sclerosis patients with Mental Disorders
It is well established that neurophysiological examinations as Visual Evoked Potential (VEPs), Brainstem and Auditory Evoked Potential (BAEPs), Somatosensory Evoked Potential (SEPs) and blink-Reflex not only have a known value for the detection of Multiple Sclerosis (MS) but they also offer a substantial contribution in monitoring the disease Περισσότερα...



Οι τρεις επικίνδυνες μέρες του εγκεφαλικού
Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τρεις με τριάντα μέρες μεταξύ της κλινικής εμφάνισης του εγκεφαλικού και της αναμονής της χειροτέρευσης του έως και την κατάληξη του ασθενούς Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit