• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων και γενετική

Η αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων παραμένει μέχρι στιγμής όχι πλήρως εξακριβωμένη και διαγνωσμένη. Τα τελευταία χρόνια με τις προόδους που έχουν γίνει στη γενετική, έχει βρεθεί, εξετάζοντας αυτή την ομάδα των εγκεφαλικών όγκων, ότι έχουν μια «συγγένεια» με τις παθήσεις του χρωμοσώματος 22.

Το χρωμόσωμα 22 είναι αυτό το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τις περιπτώσεις πολλαπλών μηνιγγιωμάτων και για τη νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι. Η νευροϊνωμάτωση του τύπου Ι είναι η λεγόμενη νόσος του Von Recklinghausen και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών λιπωμάτων σε όλο τον οργανισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε και ταυτόχρονη εμφάνιση πάρα πολύ τακτικά μηνιγγιωμάτων. Συνήθως οι γενετικές τροποποιήσεις και μεταλλάξεις είναι αυτές που προκαλούν την ταυτόχρονη εμφάνιση λιπωμάτων και μηνιγγιωμάτων.

Υπάρχει και μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου μια μονοσωμία του χρωμοσώματος 22 φέρνει αυτή την κλινική εικόνα σχεδόν ταυτόσημη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Έγχυση ακετυλοχολίνης και δυσκινησίες
Οι ασθενείς με δυσκινησίες έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική ότι είναι ασθενείς, οι οποίοι έχουν μια ιδιαιτερότητα, σε ότι αφορά την παραγωγή ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο τους Περισσότερα...



Ο εγκέφαλος και τα μιτοχόνδρια
Τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά σαν οι «μπαταρίες» του κυττάρου. Είναι τα κυτταρικά εκείνα οργανίδια, τα οποία φροντίζουν για «αποταμίευση» τροποποίηση και διαχείριση της κυτταρικής ενέργειας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit