• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Πλέον η διάγνωση των μηνιγγιωμάτων σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας γίνεται κυρίως νευροακτινολογικά. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις, περίπου πάνω από το 25%, που ανακαλύπτονται τυχαία, ενώ γίνεται έλεγχος για άλλα συμπτώματα, μέσω μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε σε αυτές τις διαδικασίες είναι ότι η μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και η αξονική, στην περίπτωση που έχουμε την υπόνοια ενός μηνιγγιώματος, πρέπει να συνοδεύεται και από τη χορήγηση σκιαγραφικού.

Το σκιαγραφικό στο 90% περίπου των μηνιγγιωμάτων δημιουργεί καταστάσεις εμπλουτισμού που καταγράφονται από την τομογραφία, μπορούν να αναλυθούν και να δώσουν πληροφορίες για την προσέλευση του, την έκταση του, ακόμη και προγνωστικές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά την πρώτη τους εμφάνιση, εμφανίζονται υπέρτονα σε 70% των περιπτώσεων και προσλαμβάνουν έντονο σκιαγραφικό. Όπως και να έχει, η χορήγηση σκιαγραφικού, πριν και μετά την αξονική ή μαγνητική διάγνωση, πρέπει να υφίσταται πάντα, ακόμη και για την παρακολούθηση της πορείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η «βαριεστιμάρα» του μυαλού
Ορισμένα κύτταρα, μέσα στον εγκέφαλο, έχουν πάντοτε μια έντονη διεγερτικότητα, όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Περισσότερα...



Μηνιγγιώματα και τοποθέτηση εγκεφαλικής βαλβίδας
Τα μηνιγγιώματα λόγω «χαρακτήρα» και θέσης πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις τέτοιες, όταν ιδιαίτερα είναι στη βάση του κρανίου, που έχουν σαν επακόλουθο την εμφάνιση ενός υδροκεφάλου Περισσότερα...



Πού βρίσκονται τα κύτταρα-καθρέφτες (mirror cells);
Τα κύτταρα-καθρέφτες έχουν συγκεκριμένη τοποθεσία στον εγκέφαλο. Η θέση τους εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου λοβού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit