• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι που προέρχονται κυρίως από «εκβλαστήσεις» της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου, που αναπτύσσονται αργά και με πολύ βραδύ ρυθμό.

Έχει βρεθεί από έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε γονιδιακό και μοριακό επίπεδο, ότι οι όγκοι αυτοί έχουν μια στενή σχέση γενετικά με το χρωμόσωμα 22, το οποίο ως γνωστόν προκαλεί και άλλα νοσήματα τα οποία δημιουργούν λιπώματα σε όλο τον οργανισμό και κυρίως στο νευρικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, μια περίπτωση μονοσωμίας του γονιδίου του χρωμοσώματος 22 τη βρίσκουμε περίπου σε αναλύσεις στο 27% των ασθενών που πάσχουν από αυτά. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια στενή γενετική σχέση, τόσο με την εμφάνιση όσο και με την προέλευση και την αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων. Αυτό είναι πολύ ουσιώδες σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο.

Δηλαδή, όταν έχουμε ασθενείς, οι οποίοι έχουν στο ιστορικό τους επιβάρυνση με μηνιγγιώματα, πράγμα το οποίο το μαθαίνουμε από το αναμνηστικό των ασθενών, μπορούμε να προσέξουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για μια πολύ ουσιώδης γνώση που βρίσκει πλέον τακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα της διαγνωστικής πρακτικής των μηνιγγιωμάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η κατανόηση του πόνου του «άλλου»
Το να καταλαβαίνεις τον πόνο ενός τρίτου αποτελεί οπωσδήποτε ένδειξη μιας αναγνώρισης κάποιας λειτουργίας, μιας εγκεφαλικής λειτουργίας της γρήγορης αντίληψης κάποιας κατάστασης Περισσότερα...



Αισθητά προκλητά δυναμικά και εγκέφαλος
Σήμερα μπορούμε διεγείροντας κάποια αισθητήρια όργανα, γεγονός που κάνουμε τακτικά στην Βιονευρολογική, να καταγράψουμε από το σωματοαισθητικό φλοιό του εγκεφάλου τα ανάλογα δυναμικά. Περισσότερα...



Η καταστροφική συμπεριφορά και το οργανικό ψυχοσύνδρομο
Πολλές φορές, εκπλησσόμεθα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας από την πιστοποίηση μιας «αναίτιας» επιθετικής συμπεριφοράς με πολλές εκδηλώσεις Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit