• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι που προέρχονται από την αραχνοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου και έχουν μια πολύ «δυναμική» πορεία, σε ότι αφορά τον τρόπο αύξησης τους.

Είναι πλέον γνωστό από τις νέες έρευνες ότι τα μηνιγγιώματα μεταξύ των άλλων έχουν υποδοχείς για προγεστερόνη, οιστρογόνα, πεπτίδια, αμίνες, κορτιζόνη, σωματοστατίνη και χολοκυστοκινίνη.

Αυτοί οι υποδοχείς έχουν την τάση να προσλαμβάνουν ουσίες του σώματος και ορμόνες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή ακριβώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα σωματίδια έχει την τάση να προσλαμβάνεται από τους υποδοχείς των μηνιγγιωμάτων και να αυξάνεται ο όγκος τους και η κλινική τους εικόνα.

Έτσι λοιπόν είναι πάντοτε ουσιώδες στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης, όπου υπάρχει έστω και η υπόνοια ενός μηνιγγιώματος, να γίνεται επακριβής έλεγχος, ακόμη και σε ελαφριές περιπτώσεις.

Ο λόγος που πρέπει να γίνεται εκτενής έλεγχος είναι γιατί μπορούμε στην περίοδο αυτή να παρατηρήσουμε μια απότομη ανάπτυξη του όγκου με κλινικά συμπτώματα που να είναι «δυσβάστακτα», ακόμη και για την εγκυμοσύνη.

Κοντολογίς, χρειάζεται μια εμπεριστατωμένη, κλινική και εργαστηριακή έρευνα των μηνιγγιωμάτων σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και πρόληψης, σε ότι αφορά τη διαδικασία του τοκετού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H επακτή ψύχωση ή «δυαδική τρέλα»
Πρόκειται ουσιαστικά για δυο περιγραφές της ιδίας κατάστασης Περισσότερα...



Η ψηφιακή ανάλυση των συναισθημάτων
Τα συναισθήματα μπορεί να τα αντιλαμβανόμαστε ιδεοσυγκρασιακά διαφορετικά ο καθένας, αλλά ταυτόχρονα στον εγκέφαλο, ανάλογα από τη θέση που προέρχονται, αφήνουν το «αποτύπωμα» τους, έτσι που μπορεί κανένας και να τα ξεχωρίσει και την ένταση τους και να μετρήσει και τις αυξομειώσεις τους και κυρίως να κάνει μια ορθολογισμένη παρακολούθηση της πορείας, όταν επεμβαίνει έστω και θεραπευτικά σε αυτά Περισσότερα...



Τι είναι το σύνδρομο της ορθοστατικής υπότασης;
Αν και θεωρείται σχετικά σπάνιο, εντούτοις στη Βιονευρολογική έχουμε διαπιστώσει ότι το σύνδρομο της ορθοστατικής υπότασης εμφανίζεται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit