• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα είναι ογκώδη μορφώματα, κατά την πορεία της αραχνοειδούς μεμβράνης του κρανίου. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα η αγγειακή τους τροφοδότηση γίνεται από αγγεία που έρχονται έξω από το κρανίο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η έξω καρωτίδα αρτηρία και πολλοί μηνιγγιακοί κλάδοι που υπάρχουν σε αυτήν. Αυτοί οι κλάδοι κάνουν πλέγματα, τα οποία τροφοδοτούν τα μηνιγγιώματα και μάλιστα μπορεί να βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη.

Αυτό σημαίνει ότι μια «τοπική κυκλοφορία» είναι πάντοτε δυνατή, έτσι που να δημιουργεί, κυρίως από πλευράς αγγειακής τροφοδοσίας, το φόβο νέας εμφάνισης μηνιγγιωμάτων.

Όπως και να έχει, όλα αυτά είναι κλινικά στοιχεία που πρέπει πάντοτε ένας γιατρός να τα λάβει υπόψη, γιατί όταν ακόμη είναι η συμπτωματολογία ελαφριά ή υπάρχει μια επιτυχημένη νευροχειρουργική επέμβαση δε σημαίνει πως το πρόβλημα έχει λυθεί.

Αυτοί οι παράγοντες, όπως αυτός της αιμάτωσης, μπορούν να προκαλέσουν νέες επικίνδυνες καταστάσεις και να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Έτσι είναι ουσιαστική η πρόβλεψη τους, σε ότι αφορά τόσο την ανατομική τους τοποθέτηση όσο και την κατανομή τους.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός και συναισθησία
Στη συναισθησία πρόκειται για το κλασσικό «εγώ, ξέρω, τι θέλεις εσύ». Πρόκειται για μια επικοινωνία μεταξύ θέσεων του μετωπιαίου λοβού διαφόρων ατόμων Περισσότερα...



Σπονδυλική στήλη και αιματώματα
Από την εξέταση ασθενών σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης στη Βιονευρολογική, τακτικά διαπιστώνουμε μικρά ή μεγάλα αιματώματα εντός του μυελικού σωλήνα. Περισσότερα...



Όταν η συνεύρεση γίνεται πρόβλημα
Πολλές φορές έρχονται ασθενείς στην Βιονευρολογική, με το πρόβλημα της ανώτερης δύναμης που τους ωθεί προς το σχηματισμό ομάδος ή ζεύγους με ανθρώπους που έχουν παρόμοια προβλήματα με αυτούς. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit