• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Έχουμε παρατηρήσει ότι τα μηνιγγιώματα είναι «όγκοι»-εκβλαστήσεις», κυρίως από την αραχνοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου.

Επειδή τα μηνιγγιώματα παρουσιάζουν ποικίλες κλινικές εικόνες, ανάλογα με την έκταση τους, την προέκταση τους και το χώρο που καταλαμβάνουν, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια γονιδιακής ταξινόμησης τους.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια έχει βρεθεί ότι η κληρονομικότητα παίζει σαφώς ένα ρόλο και ότι είναι δυνατόν σε συγγενείς της ιδίας οικογενειακής ομάδας να παρουσιάζονται τέτοιες δυσλειτουργίες, σε ότι αφορά το χρωμόσωμα 22, σε ποικίλες μορφές σε διάφορα άτομα.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να δούμε μια περίπτωση που ένας γονέας πάσχει από ένα μηνιγγίωμα ή πολλαπλά μηνιγγιώματα και ένα παιδί εμφανίζει λιπώματα σε κάποιο μέρος του νευρικού ιστού, ακόμη και στο νωτιαίο μυελό.

Αυτή η «πολυπλοκότητα» πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω και με μεγαλύτερη προσοχή, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες οδηγίες και συμπτώματα που θα βοηθήσουν τη διάγνωση, ίσως και την προληπτική επέμβαση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η αργή κίνηση του βιορυθμού στη θλίψη
Στο πρώτο στάδιο μιας οξείας θλίψης και κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός προετοιμάζει την αντίδραση, η οποία κατά κανόνα έρχεται μετά από μέρες ή εβδομάδες, η ψυχική δραστηριότητα μπαίνει στο μοτίβο μιας βιολογικής αργής κίνησης Περισσότερα...



Όταν χάνεται η γεύση στο πρόσθιο μέρος της γλώσσας
Μέσα από την πορεία του προσωπικού νεύρου διατρέχουν τόσο παρασυμπαθητικές όσο και σπλαχνικές ίνες Περισσότερα...



Μπορούμε να σβήσουμε τους πανικούς από τον εγκέφαλο;
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόσο στη Βιονευρολογική, αλλά και γενικά σε όλες τις ψυχιατρικές, νευροφυσιολογικές κλινικές είναι γνωστή η έδρα του δίπολου που «ρυθμίζει» τον πανικό και την ένταση του Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit