• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα

Έχουμε παρατηρήσει ότι τα μηνιγγιώματα είναι «όγκοι»-εκβλαστήσεις», κυρίως από την αραχνοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου.

Επειδή τα μηνιγγιώματα παρουσιάζουν ποικίλες κλινικές εικόνες, ανάλογα με την έκταση τους, την προέκταση τους και το χώρο που καταλαμβάνουν, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια γονιδιακής ταξινόμησης τους.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια έχει βρεθεί ότι η κληρονομικότητα παίζει σαφώς ένα ρόλο και ότι είναι δυνατόν σε συγγενείς της ιδίας οικογενειακής ομάδας να παρουσιάζονται τέτοιες δυσλειτουργίες, σε ότι αφορά το χρωμόσωμα 22, σε ποικίλες μορφές σε διάφορα άτομα.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να δούμε μια περίπτωση που ένας γονέας πάσχει από ένα μηνιγγίωμα ή πολλαπλά μηνιγγιώματα και ένα παιδί εμφανίζει λιπώματα σε κάποιο μέρος του νευρικού ιστού, ακόμη και στο νωτιαίο μυελό.

Αυτή η «πολυπλοκότητα» πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω και με μεγαλύτερη προσοχή, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες οδηγίες και συμπτώματα που θα βοηθήσουν τη διάγνωση, ίσως και την προληπτική επέμβαση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Συγκέντρωση και φαρμακευτική αγωγή
Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί προσπαθώντας να ενισχύσουν τη μνήμη ή να διορθώσουν μνημονικές διαταραχές, χρησιμοποιούν διάφορα «τρικ» και φάρμακα τα οποία ενισχύουν τη συγκέντρωση του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Παράμετροι χειροτέρευσης της συμπτωματολογίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Οι παράγοντες επιδείνωσης της κλινικής εικόνας ενός ασθενούς της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι το πρώτο μέλημα για την ιατρική φροντίδα Περισσότερα...



Το Κέιμπριτζ και η σκλήρυνση κατά πλάκας στην Πάτρα
Την τελευταία δεκαετία του αιώνα, στην περιοχή του Κέιμπριτζ μία νέα εξέλιξη στα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν η μεγάλη ελπίδα για τη μη εμφάνιση εξάρσεων ή επεισοδίων στη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας˙ το αντίσωμα της φινγκολιμόδης που η σύνθεση του θα έδινε τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος να αναπτύξει μερική ή ολική ανοσία στη νόσο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit