• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και νεκρωτικές εστίες

Μηνιγγιώματα και νεκρωτικές εστίες

Μηνιγγιώματα και νεκρωτικές εστίες

Στη γενική κλινική εικόνα της παρακολούθησης, διάγνωσης και θεραπείας των μηνιγγιωμάτων παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η υφή τους. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πάντα να έχουμε μια σαφής βιοπτική εικόνα, η οποία προϋποθέτει μια επέμβαση. Σήμερα πλέον η επέμβαση αυτή δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Υπάρχουν μέθοδοι, ιδιαίτερα όταν το μηνιγγίωμα είναι σε κάποια «εύκολη» περιοχή, όπου η βιοψία γίνεται χωρίς κανένα μεγάλο πρόβλημα. Πέρα από αυτό όμως, είναι δυνατόν με άλλες κλινικές εξετάσεις, όπως σύγχρονες μεθόδους της μαγνητικής τοπογραφίας, να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τη σύσταση των ιστών στο μηνίγγιωμα, έτσι που επαγωγικά να «βγάλουμε» τη διάγνωση που χρειάζεται.

Στις περιπτώσεις των μηνιγγιωμάτων αυτό που ενδιαφέρει κλινικά, βιοπτικά αλλά και νευροακτινολογικά είναι η τυχόν ύπαρξη των νεκρώσεων. Όταν υπάρχουν νεκρώσεις μέσα στο μηνιγγίωμα, αυτό είναι ένα στοιχείο που υποδεικνύει μια ερχόμενη κακοήθης εξέλιξη.

Κυρίως σε μηνιγγιώματα νεαρής ηλικίας και αυτά που είναι γύρω από τον οφθαλμό έχουμε σχεδόν πάντα τέτοια ευρήματα. Όσο περισσότερες είναι οι νεκρωτικές εστίες των μηνιγγιωμάτων, τόσο μεγαλύτερη η υπόνοια για μια άσχημη μετάλλαξη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχουμε προσεκτικό έλεγχο, προκειμένου να «αποκομίσουμε» σαφείς διαγνώσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Μπλοκάρεται» ο φόβος εξωκρανιακά;
Στη Βιονευρολογική, αλλά και γενικά είναι πλέον γνωστό στην ψυχιατρική ότι ο φόβος παράγεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ανάμεσα σε ένα δίπολο σχηματισμών ( αμυγδαλής και ιππόκαμπου) Περισσότερα...



Πως «δημιουργούμε» ευφυΐα;
Για να «δημιουργήσουμε» ευφυΐα πρέπει ασυνείδητα να κάνουμε αυτά που απαιτούν τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου μας που την διαχειρίζονται. Περισσότερα...



Αϋπνία και σωματικές παθήσεις
Πλήθος σωματικών παθήσεων, κυρίως παθήσεων που αφορούν τη σπονδυλική στήλη και συνοδεύονται από έντονο πόνο αλλά και παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, συνδέονται με την αϋπνία. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit