• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Το μηνιγγίωμα από την αρχή της ανάπτυξης του σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει έντονη κλινική συμπτωματολογία. Με την πάροδο όμως του χρόνου, καθώς αυξάνεται ο όγκος του, τότε παρατηρούνται τα πρώτα συμπτώματα που κατά κύριο λόγο εμφανίζονται σαν κλινικές εκδηλώσεις.

Έτσι λοιπόν, μπορούμε ιεραρχικά να αναφέρουμε ότι οι πονοκέφαλοι και οι επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα σαν πρώτο σύμπτωμα και ακολουθούν η ελάττωση της όρασης και η αστάθεια του βαδίσματος.

Η ελάττωση της όρασης και η αστάθεια του βαδίσματος, όταν παρουσιάζονται με έντονη κλινική συμπτωματολογία, συνοδευόμενη ίσως από και από επιληπτικές κρίσεις και από έντονη κεφαλαλγία, συνηγορούν για την εντόπιση του μηνιγγιώματος, κυρίως στην περιοχή του ινιακού λοβού ή της παρεγκεφαλίδας.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη διαγνωστική σημασία στο να εντοπίσουμε από την πρώτη στιγμή εάν τα συμπτώματα είναι πρωτοεμφανιζόμενα και να τα συνδέσουμε μεταξύ τους διανοητικά, έτσι ώστε να φτάσουμε γρήγορα στη διάγνωση.

Βέβαια, η καταγραφή των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται πάντοτε και να συγκρίνεται αργότερα με την επανεμφάνιση τους ή όχι στην κλινική πορεία της παρακολούθησης της νόσου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Biofeedback και ορατός και μετρήσιμος θυμός
Το αίσθημα του θυμού είναι μια άκρως επιβαρυντική κατάσταση για το νευρικό σύστημα, αλλά και για τη σωματική υγεία κάθε ατόμου Περισσότερα...



Νευρογένεση και αντικαταθλιπτική αγωγή
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ψυχιατρική συμπτωματολογία τόσο μελαγχολικών όσο και άλλων νευρωτικών καταστάσεων, η αντικαταθλιπτική αγωγή έχει δείξει ότι ταυτόχρονα βελτιώνει τη μνήμη. Περισσότερα...



Τροφή και ψυχώσεις
Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές ότι η κατανάλωση φαγητού και ποτού για μεγάλο ή μικρό διάστημα είναι ικανή να προκαλέσει ψυχιατρικές αντιδράσεις μικρού ή μεγάλου βαθμού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit