• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Μηνιγγιώματα και τα πρώτα κλινικά συμπτώματα

Το μηνιγγίωμα από την αρχή της ανάπτυξης του σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει έντονη κλινική συμπτωματολογία. Με την πάροδο όμως του χρόνου, καθώς αυξάνεται ο όγκος του, τότε παρατηρούνται τα πρώτα συμπτώματα που κατά κύριο λόγο εμφανίζονται σαν κλινικές εκδηλώσεις.

Έτσι λοιπόν, μπορούμε ιεραρχικά να αναφέρουμε ότι οι πονοκέφαλοι και οι επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα σαν πρώτο σύμπτωμα και ακολουθούν η ελάττωση της όρασης και η αστάθεια του βαδίσματος.

Η ελάττωση της όρασης και η αστάθεια του βαδίσματος, όταν παρουσιάζονται με έντονη κλινική συμπτωματολογία, συνοδευόμενη ίσως από και από επιληπτικές κρίσεις και από έντονη κεφαλαλγία, συνηγορούν για την εντόπιση του μηνιγγιώματος, κυρίως στην περιοχή του ινιακού λοβού ή της παρεγκεφαλίδας.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη διαγνωστική σημασία στο να εντοπίσουμε από την πρώτη στιγμή εάν τα συμπτώματα είναι πρωτοεμφανιζόμενα και να τα συνδέσουμε μεταξύ τους διανοητικά, έτσι ώστε να φτάσουμε γρήγορα στη διάγνωση.

Βέβαια, η καταγραφή των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται πάντοτε και να συγκρίνεται αργότερα με την επανεμφάνιση τους ή όχι στην κλινική πορεία της παρακολούθησης της νόσου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η απώλεια των κινήσεων
Εκείνο που είναι η μεγαλύτερη κλινική διαταραχή, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική στα διάφορα απομυελινωτικά σύνδρομα με κυρίαρχο αυτό της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι η απώλεια της ικανότητας στο να εκτελεστούν διάφορες κινήσεις Περισσότερα...



Εξέταση της αδυναμίας σε δράση
Πολλές φορές έχουμε ασθενείς, οι οποίοι παραπονιούνται για περιοδική εμφάνιση ή σταδιακή άνοδο κάποιας μορφής αδυναμίας, κατά τη διάρκεια μιας πράξης. Περισσότερα...



Μεγάλος εγκέφαλος, «εντερικός» εγκέφαλος και η λειτουργία τους
Τελικά, αποτελεί ένα φαινόμενο, για αυτούς που ασχολούνται με το θέμα, πώς «συνεργάζονται» τα νευρικά τμήματα αυτών των οντοτήτων που λέμε μεγάλος εγκέφαλος και εντερικό νευρικό σύστημα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit