• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηνιγγιώματα και τοποθέτηση εγκεφαλικής βαλβίδας

Μηνιγγιώματα και τοποθέτηση εγκεφαλικής βαλβίδας

Μηνιγγιώματα και τοποθέτηση εγκεφαλικής βαλβίδας

Τα μηνιγγιώματα λόγω «χαρακτήρα» και θέσης πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις τέτοιες, όταν ιδιαίτερα είναι στη βάση του κρανίου, που έχουν σαν επακόλουθο την εμφάνιση ενός υδροκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναμενόμενα επιβάλλεται η τοποθέτηση μιας εγκεφαλικής βαλβίδας για «εκτόνωση» του υδροκεφάλου.

Εκ πρώτης όψης είναι μια απλή χειρουργική διαδικασία που για έναν έμπειρο νευροχειρούργο δε σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο. Λόγω όμως της τάσης που έχουν μερικά μηνιγγιώματα να εμφανίζονται αργότερα με συνύπαρξη άλλων μηνιγγιωμάτων ή με άλλες λιπωμαματώδεις εκφυλίσεις στον εγκέφαλο, η τοποθέτηση της βαλβίδας πρέπει πάντα να γίνεται υπό τις προϋποθέσεις ότι μπορούμε να έχουμε και τέτοιες επιπλοκές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός πρέπει να επιλέξει την εγκεφαλική βαλβίδα που να είναι αναλόγου κατασκευής, αντοχής, έτσι που να μη χρειάζεται να γίνει μια επανατοποθέτηση της και να επιτρέπει τον τακτικό έλεγχο για την περίπτωση αυτή. Βέβαια, για έναν έμπειρο νευροχειρουργό αυτές οι παρατηρήσεις είναι περιττές.

Όμως η κλινική ρουτίνα έχει δείξει ότι σήμερα λόγω της αύξησης των περιστατικών και των λίγων νευροχειρουργών, σε σχέση με τα πολλαπλά περιστατικά ανάλογης «υφής» που παρουσιάζονται, πολλές φορές δημιουργείται μέσα στην πίεση του χρόνου μια πλημμελή σε ότι αφορά εκτίμηση του θέματος.

Καλό είναι πάντα κάποιος να έχει στο μυαλό του τις λέξεις κλειδιά εγκεφαλική βαλβίδα, μηνιγγίωμα, όταν υπάρχουν ταυτόχρονα μαζί, προκειμένου να αποφύγει τυχόν επιπλοκές του συνδυασμού αυτού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αυτοτραυματισμός και εγκέφαλος
Τα τελευταία δέκα χρόνια η υπολογιστική μαγνητική τομογραφία και συγκεκριμένα σε συνδυασμό με τις πολύωρες νευροφυσιολογικές καταγραφές, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένους εγκεφαλικούς σχηματισμούς, υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή Περισσότερα...





Όταν το αίμα «απειλεί» τον εγκέφαλο
Στη Βιονευρολογική έχουμε δει πάρα πολλές φορές και με μεγάλη έκπληξη, μάλιστα, ότι τακτικότατα έχουμε παθήσεις του εγκεφάλου και μάλιστα σε πολύ αυξημένο και εκτεταμένο επίπεδο, όταν υπάρχουν διάφορες διαταραχές του αίματος, όπως της πηκτικότητας του, οι αιμοσφαιρινοπάθειες, η θρομβωτική πορφύρα, οι διάφορες πολυκυτταραιμίες, οι πολυθρομβοκυτταραιμίες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit