• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σπονδυλικά μηνιγγιώματα και συννοσηρότητα

Σπονδυλικά μηνιγγιώματα και συννοσηρότητα

Σπονδυλικά μηνιγγιώματα και συννοσηρότητα

Αναμενόμενα τα σπονδυλικά μηνιγγιώματα, ανάλογα σε ποιο ύψος είναι και πιο συνηθισμένα είναι συνήθως στην αυχενική μοίρα, να προκαλούν πιεστικά φαινόμενα. Τα πιεστικά αυτά φαινόμενα επιτόπου δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις και ιδιαίτερα επώδυνα σύνδρομα που με την προσεκτική νευρολογική εξέταση οδηγούν αυτόματα στη διάγνωση.

Βέβαια, σήμερα έχουμε σε καθημερινή βάση τα νέα διαγνωστικά μέσα που να επιβεβαιώνουν αυτή τη διάγνωση και να γίνεται ανάλογα και η χειρουργική κατεύθυνση. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα των σπονδυλικών μηνιγγιωμάτων, ένα ουσιαστικό ρόλο παίζουν και οι ρευματοειδείς παθήσεις που πολύ τακτικά «τρέχουν» παράλληλα.

Δηλαδή, πέρα από τα συμπτώματα πίεσης, έχουμε και την αυξανομένη τάση συμπτωμάτων φλεγμονών και αγγειακών αλλοιώσεων τοπικά με γενικευμένη τάση. Αυτό πολλές φορές «μπερδεύει» την κλινική εικόνα, κάνει τη διάγνωση πιο δύσκολη και καθυστερεί τη χειρουργική θεραπεία.

Πέρα όμως από αυτό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και για τη χειρουργική θεραπεία, διότι αυτονόητα η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στη συγκεκριμένη περίπτωση δυσκολεύει τα πράγματα και μετεγχειρητικά δημιουργεί καινούργιους κινδύνους.

Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνεται μέριμνα, τουλάχιστον για τα σπονδυλικά μηνιγγιώματα, μιας άρτιας διαγνωστικής προσέγγισης στην αρχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα πολλά εγκεφαλικά
Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια «εκρηκτική» αγγειακή δυσλειτουργία στον εγκέφαλο κάποια στιγμή Περισσότερα...



Αλλεργία και «τρέλα»
Είναι γνωστό ότι όσοι πάσχουν από διάφορες αλλεργίες εμφανίζουν ταυτόχρονα έναν ψυχικό «παροξυσμό» ή διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών. Περισσότερα...



Crohn, δέρμα, επιληψία
Σε ορισμένες κλινικές εικόνες, ιδιαίτερα ατόμων με αυτοάνοση προδιάθεση, υπάρχει η εμφάνιση «πλεξίματος» συμπτωμάτων μεταξύ της νόσου Crohn, διαταραχών δέρματος και επιληπτικών κρίσεων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit