• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

O χορός των ορμονών και το πάχος

O χορός των ορμονών και το πάχος

O χορός των ορμονών και το πάχος

Γκρελίνη, λεπτίνη, αυξητικός παράγοντας κ.τ.λ. είναι ορμόνες που παράγονται στον εγκέφαλο σε διάφορες περιπτώσεις με διαφορετικές αναλογίες και ποσότητες. Μπορούν να συναγωνίζονται ή να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Μπορεί η ύπαρξη τους, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, να επηρεάζει το ίδιο νευρολογικό κέντρο με διάφορους τρόπους. Όταν αυτά τα παιχνίδια φύγουν από μια συγκεκριμένη ισορροπία, τότε έχουμε παθολογικές καταστάσεις μεταξύ παχυσαρκίας και ανορεξίας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από την ενδοκρινολογική έρευνα, είναι απαραίτητος και ο εκτενής νευρολογικός και νευροφυσιολογικός έλεγχος.

Πρόκειται για εξετάσεις τεραστίας σημασίας που μπορούν έγκαιρα να «ανακαλύψουν» λεπτές αποκλίσεις και να αντιμετωπίσουν τα παθολογικά φαινόμενα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Μηχανική» επιδεξιότητα
Ένα καινούργιο πείραμα που έγινε από Ιάπωνες επιστήμονες κατέδειξε ότι μπορούν μέλη του σώματος μας, μηχανικά, να ακολουθούν κάποιες κινήσεις, χωρίς αυτές να κατευθύνονται από τον εγκέφαλο Περισσότερα...



Ιοί, αντισώματα και ψυχώσεις
Στον κόσμο των ιών έχει πιστοποιηθεί ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, η λεγόμενη «μοριακή μιμητική», κατά την οποία παράγονται πρωτεϊνικά τμήματα παρόμοια με αυτά του ίδιου του οργανισμού. Περισσότερα...



Εγκέφαλος και μουσική
Αναμφισβήτητα η σημασία της μουσικής για την ανθρώπινη ζωή και τη συμπεριφορά του ατόμου αλλά ακόμα και για τα ζώα είναι σ’ όλους γνωστή. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit