• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ποιες άλλες νευρολογικές ασθένειες επηρεάζονται από τις «τοξικές» πρωτεΐνες;

Ποιες άλλες νευρολογικές ασθένειες επηρεάζονται από τις «τοξικές» πρωτεΐνες;

Ποιες άλλες νευρολογικές ασθένειες επηρεάζονται από τις «τοξικές» πρωτεΐνες;

Ήδη έχουμε αναφέρει και αλλού ότι τα prions είναι αθώες πρωτεΐνες οι οποίες όταν μεταβάλλονται γίνονται «τοξικές» εντός του οργανισμού, προκαλώντας εγκεφαλικές διαταραχές.

Οι νευροεπιστήμες τα τελευταία χρόνια έχουν καταδείξει από έρευνες που γίνονται συνεχώς ότι και άλλες πολλές εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες δημιουργούνται λόγω της ύπαρξης παρόμοιων «τοξικών» πρωτεϊνών.

Π.χ. παρόμοιες αλλαγές, όπως γίνονται στα prions, είναι υπεύθυνες για τη νόσο του Alzheimer, του Πάρκινσον, της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης και μάλιστα οι επιστήμες έχουν καταδείξει ότι μπορούν να μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βέβαια, όλα αυτά που αναφέρονται είναι πειραματικά πιστοποιημένα, αλλά όχι απολύτως σίγουρα όσον αφόρα την παθολογική τους εξέλιξη εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια συγκλίνουσες έρευνες των νευροεπιστημών έδειξαν ότι εκεί βασίζεται το πρόβλημα των εκφυλιστικών νευροδιαταραχών και κυρίως της άνοιας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ευερέθιστο έντερο και εξωπυραμιδικά σύνδρομα
Τα εξωπυραμιδικά σύνδρομα έχουν το χαρακτηριστικό των αυξομειώσεων της ντοπαμίνης, κατά τη διάρκεια της ημέρας Περισσότερα...



Επιπλοκές σε τραύματα του νωτιαίου μυελού
Ο νωτιαίος μυελός είναι ο κύριος διαβιβαστής εντολών από το περιφερικό νευρικό σύστημα προς τον εγκέφαλο και αντίστροφα∙ κατά κύριο λόγο οι λειτουργίες του αφορούν την μεταβίβαση σημάτων που αφορούν την αισθητικότητα, τον πόνο και την κίνηση. Περισσότερα...



Κύτταρα – καθρέφτες (mirror cells) και μάθηση
Τα κύτταρα-καθρέφτες αποτελούν βασική προϋπόθεση για κάθε είδους μάθηση αλλά κυρίως για την κινητική έκφραση της ομιλίας. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit