• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Η πρωτεΐνη TDP-43 και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση

Μια συνάθροιση της πρωτεΐνης TDP-43 είναι υπεύθυνη πιθανόν για την εμφάνιση της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης και κυρίως εκείνης της μορφής που συνδέεται με μια άνοια του μετωπιαίου λοβού. Πρόκειται για ένα πολύ «άσχημο» συνδυασμό νευρολογικών συμπτωμάτων, που όταν παρουσιάζεται έχει μοιραία κατάληξη για τον ασθενή.

Στη Βιονευρολογική κάποιες φορές έχουμε δει την εξέλιξη αυτού του συνδυασμού και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα προκαλείται η αύξηση των συμπτωμάτων σε σχέση πάντοτε με τη μεγάλη συγκέντρωση της πρωτεΐνης που αναφέραμε παραπάνω.

Πρόκειται για φαινόμενα τοξικής «μετάλλαξης» πρωτεΐνης, η οποία προκαλεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυτές τις αλλοιώσεις που εκφράζονται με κινητικές διαταραχές και άνοια.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η εκτεταμένη έρευνα και αναμονή των νέων ερευνητών αποτελεσμάτων στον τομέα αυτό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη νόσο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ημικρανίες και εγκεφαλικό έμφρακτο
Ιδιαίτερα στις γυναίκες είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος της εμφάνισης κάποιας στιγμής ενός εγκεφαλικού εμφράκτου και ιδιαίτερα εκτεταμένης εμφάνισης Περισσότερα...



Η αυτογνωσία και το biofeedback
Το μεγάλο πρόβλημα κάθε ατόμου, ιδιαίτερα στη σύγχρονη στρεσογόνο κοινωνία, είναι ότι δε γνωρίζει τα όρια αντοχής του Περισσότερα...



CDF και η επιβίωση σε ευκαιριακές λοιμώξεις
Όταν τα λεμφοκύτταρα CDF αρχίζουν και έχουν μια φθίνουσα πορεία και κατάσταση, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, και φτάνουν σε ένα επίπεδο 200 κύτταρα περίπου ανά κυβικό εκατοστό, τότε τυπικά τα κλινικά συμπτώματα που αρχίζουν και εμφανίζονται είναι η απώλεια βάρους, οι πυρετοί, η διάρροια και μια έντονη τάση ευκαιριακών λοιμώξεων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit