• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η «τοξική» πρωτεΐνη P53

Η «τοξική» πρωτεΐνη P53

Η «τοξική» πρωτεΐνη P53

Η πρωτεΐνη P53 έχει «ανακαλυφθεί» τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστική πρωτεΐνη, η οποία καταπολεμά παθολογικούς όγκους.

Ο μηχανισμός δράσης αυτής της πρωτεΐνης έχει ερευνηθεί αρκετά και έχει αποδειχτεί η ευεργετική της δράσης στην καταπολέμηση των διάφορων όγκων.

Αρκετές φορές όμως παρατηρείται ένας παθολογικός μηχανισμός, ο οποίος διαταράσσει τη φυσιολογική παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης και αλλάζει το σχήμα της.

Η αλλαγή αυτή του σχήματος προκαλεί μια παθολογική συγκέντρωση της πρωτεΐνης P53. Σε αυτήν την παθολογική συγκέντρωση, η πρωτεΐνη χάνει το μηχανισμό προστασίας έναντι των όγκων και ταυτόχρονα αναπτύσσει μια τοξικότητα.

Η τοξικότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η παθολογικά μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη συγκεντρώνεται εντός του νευρικού συστήματος και προκαλεί τοπικές διαταραχές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων κλινικών εικόνων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο χρόνος «εφόδου» εμφάνισης μιας αδυναμίας
Ένα ιδιαίτερο κλινικό στοιχείο, από ότι έχει δείξει η πείρα μας στη Βιονευρολογική, είναι η παρατήρηση του χρόνου «εφόδου» και εγκατάστασης μια μυϊκής αδυναμίας, τόσο των άκρων όσο και του σώματος, ακόμη και των μυών του προσώπου Περισσότερα...



Σε τι βαθμό μπορεί να εξελιχθεί η ινομυαλγία;
Οι πόνοι της ινομυαλγίας είναι χαρακτηριστικοί και εξαπλώνονται σ’ όλο το σώμα, κυρίως στους μύες των άκρων και στους τένοντες. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit