• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλοπάθειες και ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης

Εγκεφαλοπάθειες και ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης

Εγκεφαλοπάθειες και ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης

Η οπτική αντίληψη είναι από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν καταγράφεται πάντα σαν ένα σύμπτωμα και μάλιστα ουσιαστικό, όταν υπάρχουν σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης.

Σε διάφορα είδη εγκεφαλοπαθειών και ιδιαίτερα στις λεγόμενες οπίσθιες αναστρέψιμες εγκεφαλοπάθειες βρίσκουμε τακτικά και μεγάλης έκτασης ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης. Αυτές παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σαν περιπτώσεις φλοιϊκής τύφλωσης.

Η φλοιϊκή τύφλωση χαρακτηρίζεται από μια πλήρη ή μερική οπτική ανεπάρκεια ως προς την αναγνώριση των ειδώλω. Σε συνοδές εξετάσεις διαπιστώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ότι ο φυσιολογικός βυθός του οφθαλμού είναι χωρίς πρόβλημα και τα κορικά αντανακλαστικά καθώς και οι εξωοφθάλμιες κινήσεις αμετάβλητα και χωρίς επίσης πρόβλημα.

Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, για αδυναμία καταγραφής φλοιϊκού τύπου του οπτικού ερεθίσματος. Κλινικά παραμένει όμως μια πολύ δύσκολη περίπτωση και δεν υπάρχει και τακτικά η δυνατότητα καταγραφής της έκτασης της βλάβης, παρόλες τις προόδους που έχουν γίνει στο νευροφυσιολογικό τομέα της έρευνας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Έχουν όλες οι ασθένειες νευρολογική αιτία;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η ερώτηση εάν το νευρικό σύστημα επηρεάζει κάθε νοσολογική κατάσταση. Περισσότερα...



Ψυχώσεις και εγκεφαλικές αλλοιώσεις
Νευρωτικές ακραίες καταστάσεις, ψυχιατρικές διαταραχές του σχιζοφρενικού τύπου, καθώς επίσης και μείωση της μνήμης, όπως έδειξαν οι νέες απεικονιστικές έρευνες που έχουν γίνει στην Γερμανία, αλλά και από παρατηρήσεις που έχουμε κάνει εμείς μετά από μακροχρόνιες καταγραφές και αναλύσεις στην Βιονευρολογική, αποδεικνύουν ότι πολλές φορές είναι μια εγκεφαλική αλλοίωση υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Περισσότερα...



Ο «συνδυασμός» έκκρισης γλυκόζης και αυξητικής ορμόνης
Η αυξητική ορμόνη όσο και η γλυκόζη επηρεάζονται από τη δράση της υπόφυσης εντός του εγκεφάλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit