Φλοιϊκή τύφλωση στις εγκεφαλοπάθειες και νευροφυσιολογία
Φλοιϊκή τύφλωση στις εγκεφαλοπάθειες και νευροφυσιολογία
Η φλοιϊκή τύφλωση είναι ένα πολύ τακτικό σύμπτωμα στις εγκεφαλοπάθειες, ιδιαίτερα σε αυτές υπερτασικού και αγγειολογικού τύπου όπου δημιουργούνται διάφορα οιδήματα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να έχουμε και προέκταση των βλαβών στα οπτικά πεδία και στην οπτική αντίληψη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπόλοιπη οφθαλμολογική εξέταση, όπως αυτή του βυθού, των βολβών και των κινητικών μυών των οφθαλμών, δε δείχνει παθολογικά στοιχεία.
Ένα πολύ σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι νευροφυσιολογικές εξετάσεις και κυρίως αυτές των οπτικών προκλητών δυναμικών καθώς επίσης και η καταγραφή του εικοσιτετράωρου ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσεκτική ανάλυση των νευροφυσιολογικών ευρημάτων δίνει τη δυνατότητα της ακριβούς εντόπισης της βλάβης, δηλαδή το σημείο εκείνο του φλοιού που είναι το οπτικό κέντρο, και παράλληλα τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της νόσου.
Τόσο τα οπτικά προκλητά δυναμικά, όσο και τα ηλεκτροεγκεφαλογραφικά καταγραφόμενα κύματα στις περιοχές του οπτικού κέντρου παρουσιάζουν δύσμορφες εκφορτίσεις, οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση και το λανθάνοντα χρόνο εμφάνισης τους προσδιορίζουν και τις ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης που χαρακτηρίζουν τη φλοιϊκή τύφλωση.