• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πότε έχουμε διαταραχές της συμπεριφοράς και φλοιϊκή τύφλωση;

Πότε έχουμε διαταραχές της συμπεριφοράς και φλοιϊκή τύφλωση;

Πότε έχουμε διαταραχές της συμπεριφοράς και φλοιϊκή τύφλωση;

Το δίπολο της φλοιϊκής τύφλωσης με αλλαγές της συμπεριφοράς είναι χαρακτηριστικό για την οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια. Πολύ τακτικά στη Βιονευρολογική το έχουμε διαπιστώσει αυτό το σύνδρομο, ιδιαίτερα μετά τη μέση και κατά την προχωρημένη ηλικία.

Τα συμπτώματα αρχίζουν αργά αργά, αλλά μετά από ένα σημείο αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωριστούν ή να μην παραπονεθεί ο ασθενής για αυτά.

Το χαρακτηριστικό της φλοιϊκής τύφλωσης στην περίπτωση της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας είναι η ταυτόχρονη συνύπαρξη των συμπτωμάτων της αλλαγής συμπεριφοράς.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη εγρήγορση, ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η σύγχυση και η μειωμένη αυθορμησία του λόγου. Όταν έχουμε αυτά τα δυο περιστατικά με την έντονη αυτή συμπτωματολογία πρέπει πάντοτε να έχουμε «κατά νου» την οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιολογούνται αυτά τα συμπτώματα άμεσα και να αντιμετωπίζονται όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι υπάρχει η κλινική τάση να αυξάνονται και μάλιστα να προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες μη ανατρέψιμες από ένα σημείο και ύστερα.

Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο ουσιώδη είναι η έγκυρη διάγνωση, η σωστή τοποθέτηση και η ακριβής χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κατά κανόνα για μακρύ χρονικό διάστημα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει αδυναμία στάσης ή βάδισης;
Όσο και αν φαίνεται περίεργο σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, ιδιαίτερα όταν έχουμε παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς, είναι να ελέγξουμε σοβαρά την ύπαρξη τυχόν υπερκινητικών συνδρόμων Περισσότερα...



H επικινδυνότητα των εγκεφαλικών εμφράκτων
Τα εγκεφαλικά έμφρακτα έχουν μια ιδιαίτερη επικινδυνότητα στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προκαθαρίσει προγνωστικά την πορεία τους Περισσότερα...



Το τροχαίο με κάκωση μετώπου και αυχένα
Από τα πιο συνηθισμένα επακόλουθα ενός τροχαίου ατυχήματος, ιδιαίτερα για αυτόν που οδηγεί ακόμη και αν είναι καλά δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας, είναι η δημιουργία μιας διπλής κάκωσης του μετωπιαίου λοβού και του αυχένα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit