• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας

Το σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας

Το σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας

Τα τελευταία χρόνια όλο και τακτικότερα παρατηρούμε στη Βιονευρολογική ασθενείς με το σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας. Το σύνδρομο αυτό, γνωστό παλιότερα με διάφορες ονομασίες, σχετικές με την υπέρταση, παρουσιαζόταν τακτικά.

Ο λόγος που τώρα τελευταία άρχισε και έγινε πιο «επίκαιρο» είναι ότι με τις καινούργιες διαγνωστικές μεθόδους, όπως αυτής της λειτουργικής και υπολογιστικής μαγνητικής τομογραφίας, είναι πλέον δυνατή η έρευνα του και η ανακάλυψη της αιτίας του.

Έτσι λοιπόν, παρατηρώντας μια σειρά ασθενών που το παρουσιάζουν, έχει διαπιστωθεί ότι πίσω από το σύνδρομο της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας βρίσκονται διαταραχές της ενδοεγκεφαλικής πίεσης σε συσχέτιση με παρόμοιες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχουμε, δηλαδή, μια δυσλειτουργία μεταξύ εγκεφάλου, ενδοκρανιακής πίεσης και ανοσοποιητικού συστήματος με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να παρουσιάζονται τα συμπτώματα του συνδρόμου της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας.

Είναι πάρα πολύ όμως ουσιαστικό, σε ότι αφορά αυτό το σύνδρομο, η έγκυρη διάγνωση και αναγνώριση της αιτίας, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που είναι πάρα πολύ ουσιώδης για τον ασθενή.

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα και τόσο πιο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζεται το σύνδρομο αυτό, εάν γίνει έγκαιρα η διάγνωση του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Υπάρχει διαφορά στον τονικό σπασμό του προσώπου και στα τικ;
Ο τονικός ημισπασμός του προσώπου είναι μια επώδυνη και έντονη μυϊκή σύσπαση που χαρακτηρίζεται στη γωνία του στόματος και στην ένωση της βλεφαρικής σχισμής Περισσότερα...



Ενότητα συνείδησης και σχιζοφρένεια
Η ενότητα της συνείδησης χαρακτηρίζει αυτό που θεωρούμε λογική έκφραση συμπεριφοράς Περισσότερα...



Θυμός: κακή συμπεριφορά ή επιληψία;
Αποτελεί μία ερώτηση που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις νευροεπιστήμες. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit