• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο εκφυλισμός της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Ο εκφυλισμός της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Ο εκφυλισμός της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι ένα νόσημα εκφυλιστικού χαρακτήρα, κληρονομική αιτίας με διαφορετική ταχύτητα εξάπλωσης, έκτασης και έντασης. Κυρίως περιλαμβάνει ατροφία νεύρων και μυών των άκρων, περισσότερο των κάτω άκρων, όπως μέχρι τώρα πιστεύεται.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ιατρικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι σε αρκετές μορφές της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας έχουμε συνύπαρξη και βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα του οπτικού νεύρου.

Αυτό εδώ το γεγονός έδωσε μια αφορμή σε μια θεραπευτική προσπάθεια με ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών, η οποία προσφέροντας «έτοιμα» αντισώματα στον ασθενή, παρουσίασε αρκετές φορές καταστάσεις βελτίωσης και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις θεαματικές. Ανοίγει δηλαδή με αυτό τον τρόπο ένα θεραπευτικό πεδίο για αυτή την περίπτωση που μπορεί να έχει ικανοποιητικές εξελίξεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένα νόσημα που αρχίζει σε νεαρές ηλικίες, η έγκυρη διάγνωση και η άμεση χορήγηση θεραπείας πολλές φορές μπορεί να είναι μια μεγάλη ελπίδα, αν όχι εξυγίανσης, αλλά οπωσδήποτε βελτίωσης της γενικής κατάσταση που δεν πρέπει κανένας να την αφήνει απαρατήρητη και αμελητέα. Χρειάζονται εδώ πιο εντατικές προσπάθειες και η επιμονή του γιατρού στο θεραπευτικό μέρος να είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Parkinson
Η νόσος του parkinson εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Περισσότερα...



Έγκυρες προβλέψεις κατά του εγκεφαλικού, χάρη στη νέα τεχνολογία
Πληροφορίες, έρευνα και αναλύσεις πάνω στο πρόβλημα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Περισσότερα...



Η έρευνα του κέντρου λήψεως αποφάσεων
Ο πλαγιοπίσθιος προμετωπιαίος φλοιός που βρίσκεται πίσω από το μετωπιαίο οστό αριστερά, είναι το μέρος εκείνο που δραστηριοποιείται για τη λήψη των αποφάσεων που συνθέτουν τα διάφορα νευρωνικά τόξα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit