• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κληρονομικές εκφυλιστικές νευροπάθειες

Κληρονομικές εκφυλιστικές νευροπάθειες

Κληρονομικές εκφυλιστικές νευροπάθειες

Κατά κανόνα, εντυπωσιάζουν κλινικά αυτού του είδους τα νοσήματα˙ από μια αδυναμία βάδισης και ατροφία των άκρων, κυρίως των κάτω άκρων, όπου οι μύες αρχίζουν και αδυνατίζουν, μέχρι που χάνονται.

Πρόκειται για κληρονομικά χαρακτηριστικά νοσήματα, τα οποία έχουν διάφορες εκφράσεις αλλά κοινό παρανομαστή την αδυναμία της βάδισης.

Μπορεί να προκύπτουν μόνα τους, οπότε έχουμε μια αποκλειστική πάθηση των άκρων, όπως στην περίπτωση του Charcot-Marie-Tooth ή του Dejerine-Sottas. Μέχρι τώρα περίμενε κανείς ότι αποκλειστικά η βλάβη είναι σε αυτά τα σημεία.

Με την πάροδο όμως του χρόνου βρέθηκε ότι και άλλα σημεία του νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα του κεντρικού νευρικού συστήματος συντονίζονται με αυτές τις ανωμαλίες.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε στο φως και ένα νέο θεραπευτικό δρόμο, κυρίως δια της χορήγησης ενδοφλέβιων ανοσοσφαιρινών, που δείχνει μια ακόμη ένδειξη του αυτοάνοσου χαρακτήρα των νοσημάτων και δείχνει επίσης ότι υπάρχει κάποια θεραπευτική ελπίδα.

«Πρωταγωνιστής» σε αυτή την κατάσταση είναι ο γιατρός εκείνος που θα καταφέρει να βγάλει έγκαιρα τη διάγνωση και να αρχίσει οποιαδήποτε θεραπευτική προσπάθεια που είναι γνωστή σε αυτό τον τομέα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η νόσος του Refsum, όπου έχουμε και προσβολή πλέον και από τα μάτια. Είναι δηλαδή ένας κύκλος συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την αδυναμία βάδισης και την ατροφία μυών των άκρων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι είναι η Libman-Sacks ενδοκαρδίτιδα στον ερυθηματώδη λύκο
Πρόκειται, όπως έχουμε δει μερικές φορές στη Βιονευρολογική, για μια ενδοκαρδίτιδα εκτεταμένης μορφής με λοιμώδεις προεκτάσεις, η οποία προσβάλλει ασθενείς, οι οποίοι ταυτόχρονα με τον ερυθηματώδη λύκο έχουν και μια νευρολογική συμμετοχή Περισσότερα...



Ερυθηματώδης λύκος και η διάρκεια των πέντε ετών
Ο ερυθηματώδης λύκος είναι δυνατόν να «προχωράει» μαζί με νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία κανείς δεν ξέρει από την αρχή εάν είναι «αυτόνομα» ή εάν είναι ένας συνδυασμός δυο ασθενειών ή κάποιας ανοσολογικής αντίδρασης Περισσότερα...



Ο πίθηκος και οι σταφίδες
Σε πείραμα που έγινε πριν από είκοσι περίπου χρόνια στο πανεπιστήμιο της Parma όπου οι επιστήμονες μελετούσαν τη διαδικασία των κινήσεων και την επεξεργασία αυτών μέσα στον εγκέφαλο των πιθήκων, ένας ερευνητής (Giacomo Rizzolatti) παρατήρησε το εξής φαινόμενο: οι πίθηκοι άνοιγαν και έκλειναν το χέρι τους προκειμένου να πιάσουν φιστίκια τα οποία έτρωγαν. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit