• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πολυτοξικομανία και ιατρικές συνταγές

Πολυτοξικομανία και ιατρικές συνταγές

Πολυτοξικομανία και ιατρικές συνταγές

Ένα άκρως δυσάρεστο πρόβλημα που παρατηρούμε στη Βιονευρολογική σε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και έντονες εξαρτήσεις είναι η πολυτοξικομανία που προκύπτει μετά από ιατρικές συνταγές.

Βέβαια, υπεύθυνοι δεν είναι οι γιατροί, αλλά κυρίως οι ασθενείς που ακόμη και από την παιδική ηλικία αναπτύσσουν ένα «αντανακλαστικό» να εκμαιεύουν συνταγές με εθιστικά φάρμακα από το γιατρό.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των κωδεϊνούχων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σαν αποτρεπτικό για το βήχα ή σαν παυσίπονα για τον πονόδοντο.

Οι μικροί κυρίως ασθενείς αναπτύσσουν πάρα πολύ έντονα και διαρκή τεχνάσματα, προκειμένου να οδηγήσουν με τους γονείς τους το γιατρό στη συνταγογράφηση των επιθυμητών φαρμάκων.

Μετά οι γονείς βρίσκουν τρόπους να «αναπαραγάγουν» τις συνταγές ή ακόμη να τις παίρνουν από το φαρμακείο με την πρόφαση ότι τα θέλουν για τρίτα πρόσωπα και σε λίγο φτάνουμε στο φαινόμενο της πολυτοξικομανίας.

Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα της πολυτοξικομανίας, αρκεί να φανταστούμε ότι και πάρα πολλοί ειδικοί γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι και γενικά ιατρικό προσωπικό, που έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στα διάφορα φάρμακα και καλύτερη γνώση της χρήσης τους, καταφεύγουν σε τέτοιους συνδυασμούς, προκειμένου να νιώσουν «ευχάριστα» και άνετα ή να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση χωρίς στρες.

Βέβαια, το τέλος είναι να οδηγηθεί το άτομο σε μια εξάρτηση, η οποία εξάρτηση είναι μια άρρωστη διαδικασία του εγκεφάλου που οδηγεί σε διαταραχή της καθημερινότητας και μια αλλαγή του ρυθμού ζωής προς το χειρότερο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Έχουν θέση» τα φάρμακα σε υπέρμετρο φόβο ή πανικό;
Από την εμπειρία μας στη Βιονευρολογική, είναι γνωστό ότι τα άτομα αυτά που δεν μπορούν να διαχειριστούν το χρόνο αποκατάστασης, όπως λέμε, ενός συναισθήματος ή μια φοβικής εμπειρίας, προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό, οι αρνητικές συνέπειες του οποίου φαίνονται στο μέλλον Περισσότερα...



Ο επιθετικός χαρακτήρας μετά την κρανιοεγκεφαλική κάκωση
Η απότομη εμφάνιση επιθετικότητας και ιδιαίτερης «αγριάδας» μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι ένα σύμπτωμα που χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση, προσοχή και φροντίδα Περισσότερα...



Που «κάθονται» τα αισθήματα;
Tα αισθήματα παράγονται και στην ουσία σταθμίζονται και «κάθονται» στην περιοχή του δρεπάνου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit