• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί ωραιοποιούμε το παρελθόν μας;

Γιατί ωραιοποιούμε το παρελθόν μας;

Γιατί ωραιοποιούμε το παρελθόν μας;

Το παρελθόν είναι μια σειρά γεγονότων για τον κάθε άνθρωπο μεταξύ ατόμου και περιβάλλοντος. Επομένως, κάθε σχέση καταγράφεται στη μνήμη με διαφορετικό τρόπο και μάλιστα επειδή είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου, η μνήμη αυτή μπορεί να αλλοιώσει και γεγονότα, να τα καταγράψει λάθος ή να τα συνδυάσει λάθος.

Πάντως είναι γεγονός ότι όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν, προσπαθούμε πάντοτε να σκεφτούμε και να ωραιοποιήσουμε τα γεγονότα που περάσαμε και τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή με εμάς. Ίσως αυτό να είναι μια εγκεφαλική λειτουργία, προκειμένου να αυξήσουμε τη δυνατότητα του εγκεφάλου για περισσότερες αντοχές και για μεγαλύτερη δύναμη ζωής.

Πάντως, εκείνο που εμείς πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι όταν αυτή η τάση μεγαλώνει και μάλιστα προσπαθούμε με μυθοπλασία να καλύψουμε ορισμένα κενά αυτής της κατάστασης, να μην τα ωραιοποιούμε και να μην καταφεύγουμε σε δικαιολογίες.

Η μυθοπλασία και η δικαιολογία και η ωραιοποίηση στοιχείων του παρελθόντος είναι ένα παθολογικό γεγονός, το οποίο πρέπει να μας κρατάει σε ένταση, όταν το διαπιστώσουμε. Δε δείχνει μόνο προσωπική αδυναμία, όσο αφορά την εκτίμηση του ίδιου του παρελθόντος, αλλά δείχνει και ένα έλλειμμα πληροφοριών και κενό μνήμης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγουμε στον ειδικό, γιατί συνήθως έτσι αρχίζουν οι μνημονικές διαταραχές διαρκείας, που πολλές φορές εκπλήσσουν όλους μας, ιδιαιτέρα στην προχωρημένη ηλικία και όταν λέμε προχωρημένη ηλικία εννοούμε μετά τα σαράντα ή πενήντα, γιατί τότε ήδη ο εγκέφαλος κατά μέσο όρο έχει περάσει και από παθολογικές καταστάσεις, όπως λοιμώξεις, τραυματισμοί, τοξικές επιρροές, τις οποίες ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί. Έτσι λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι ένα σήμα κινδύνου αυτή η κατάσταση και να καταφεύγουμε στον ειδικό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι είναι οι κινητικές στερεοτυπίες;
Συμφώνα με τις παρατηρήσεις που κάνουμε στη Βιονευρολογική σε πολλούς ασθενείς με χαρακτηριστική εμφάνιση των στερεοτυπιών, οι κινητικές στερεοτυπίες είναι κατ’ ουσίαν «αφύσικα» κινητικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι υπόκεινται στη θέληση του ατόμου Περισσότερα...



Αμφιβληστροειδοβλάστωμα
Είναι σπάνιο, αλλά όποιος το έχει συναντήσει μια φορά είναι κάτι που δεν το ξεχνάει Περισσότερα...



Θόρυβος και θάλαμος
Ο θόρυβος είναι ένας καθημερινός σύντροφος του ανθρώπου που δεν σταματάει εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο να το συνοδεύει σε κάθε κίνηση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit