• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H κατάθλιψη «καίει» τη μνήμη

H κατάθλιψη «καίει» τη μνήμη

H κατάθλιψη «καίει» τη μνήμη

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ διαδεδομένη ψυχιατρική ασθένεια, σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι σταδιακά αρχίζει και «τρώει» τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Αυτό εδώ δημιουργεί ένα νέο καθεστώς για τον πάσχοντα, ο οποίος πλέον δεν είναι σε θέση να θυμάται σε έκταση και ποιότητα όλα αυτά τα γεγονότα και τις καταστάσεις που θυμόταν μέχρι χθες. Αυτόματα αλλάζει η συμπεριφορά του και με γεγονός την υπάρχουσα καταθλιπτική συνδρομή, η ζωή χάνει σε ποιότητα, αξία και ακεραιότητα.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η κατάθλιψη μπορεί να φέρει ένα ακαριαίο χτύπημα, ίσως και σε μορφή διαρκούς εξέλιξης στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν πρόκειται για ένα αμιγές, ψυχολογικό φαινόμενο, αλλά για ολόκληρη δυσλειτουργία μιας εγκεφαλικής διαδικασίας.

Η κατάθλιψη με τη συνεχή μελαγχολία, στενοχώρια, πίεση, αδυναμία καλού ύπνου και όλα αυτά τα συμπτώματα οδηγεί τον εγκέφαλο σε μια εκτροπή της φυσικής του λειτουργικής καθημερινότητας, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της μνήμης.

Η διαταραχή της μνήμης στην κατάθλιψη είναι ουσιαστικά η «αρχή του τέλους» της ίδιας της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αυτό εκδηλώνεται με την απομόνωση του και την αδυναμία επικοινωνίας με το φυσικό του περιβάλλον. Προχωρώντας αυτά τα συμπτώματα, προχωράει και η απομόνωση και η ίδια η απώλεια της μνήμης. Δηλαδή, εισερχόμαστε σε ένα τέτοιο φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι ουσιαστικά χωρίς διακοπή μέχρι την τέλεια καταστροφή.

Είναι αναγκαίο σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκυρη διάγνωση και η θεραπεία. Ιδιαίτερα εμείς οι ίδιοι, όταν παρατηρούμε ότι η κατάθλιψη μειώνει τη μνήμη μας και δεν είμαστε σε θέση να συγκεντρωθούμε σε καθημερινά θέματα, που παλιά ήταν ρουτίνα για εμάς, πρέπει να καταφεύγουμε οπωσδήποτε στον ειδικό.

Αυτό ισχύει και για δικούς μας ανθρώπους που επιμένουν ότι είναι καλά, διότι υπάρχει και μια «αντιπάθεια» προς τους ειδικούς˙ πρέπει να πείσουμε τον ασθενή έγκαιρα να ζητήσει την ιατρική βοήθεια.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αξίζει η «οικονομία» στη διάγνωση των επιληπτικών κρίσεων;
Σήμερα πλέον αποτελεί «ιατρικό καθήκον» και μάλιστα κυρίως σε ασθενείς παιδιά, η εκτέλεση πολύωρων ηλεκτροεγκεφαλογραφικών καταγραφών και υπολογιστικής μαγνητικής τομογραφίας σαν προϋπόθεση για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή Περισσότερα...



Μπορούμε να σβήσουμε τους πανικούς από τον εγκέφαλο;
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόσο στη Βιονευρολογική, αλλά και γενικά σε όλες τις ψυχιατρικές, νευροφυσιολογικές κλινικές είναι γνωστή η έδρα του δίπολου που «ρυθμίζει» τον πανικό και την ένταση του Περισσότερα...



Όταν ο προμετωπιαίος λοβός δε λειτουργεί
Σε κάποιες περιπτώσεις ο προμετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου δε λειτουργεί ή λειτουργεί πλημμελώς. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit