• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πόσες πληροφορίες χωράει μνημονικά ο εγκέφαλος μας;

Πόσες πληροφορίες χωράει μνημονικά ο εγκέφαλος μας;

Πόσες πληροφορίες χωράει μνημονικά ο εγκέφαλος μας;

Περίπου εκατό τρισεκατομμύρια πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν στην ανθρώπινη μνήμη. Βέβαια όλα αυτά κάτω από διαφορετικές μορφές, διασυνδέσεις, καταστάσεις και λειτουργίες.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο μέσος άνθρωπος έχει ένα τεράστιο περιθώριο για απώλεια πολλών πληροφοριών που είναι μνημονικά καταχωρημένες, χωρίς αυτό να τον οδηγεί σε μια παθολογική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν όταν αρχίσουν αυτές οι πληροφορίες και ελαττώνονται ή δεν καταγράφονται με τη σειρά που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, τότε μιλάμε για απώλεια μνήμης. Απώλεια μνήμης λοιπόν σε αυτή την περίπτωση είναι μια συνέχεια της λειτουργικής του εγκεφάλου. Άρα έχουμε μια διαταραχή, η οποία ειδικά επηρεάζει τη μνήμη και κατά δεύτερο λόγο τη συμπεριφορά.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά κριτήρια, πολλές δυνατότητες για να μπορεί κανείς έγκαιρα και σύγχρονα να εντοπίσει την απώλεια της μνήμης και να καταγράψει πολλές φορές ο ίδιος τα όρια της.

Αυτό εδώ το πράγμα τον βοηθάει να πλησιάσει το γιατρό πιο καλά, να του εκθέσει το πρόβλημα και αυτός με τη συνέχεια με τις ειδικές γνώσεις που έχει να επεκτείνει τη διάγνωση στο σημείο που πρέπει και να καταγράψει όσα χρειάζεται για να αρχίσει μια θεραπευτική αγωγή.

Σε ένα τέτοιο «πακτωλό» μνημονικών πληροφοριών είναι πλέον εύκολο κανείς να μπορεί, εξετάζοντας τον ίδιο τον ασθενή σε δυο διαφορετικά χρονικά διαστήματα, να διαπιστώσει μέσω της συμπεριφοράς του κατά πόσο έχει απολέσει τμήματα της μνήμης ή όχι. Ανάλογα δε μπορεί μετά να τοποθετηθεί η διάγνωση και να γίνει κάποια θεραπευτική αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η αναλογία της νόσου του Alzheimer στις άνοιες παγκοσμίως
Πλέον τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υπολογίσιμα, λόγω των σύγχρονων ιατρικών μέσων και επιδημιολογικών ερευνών. Περισσότερα...



Το κλείσιμο μιας «στενάχωρης υπόθεσης»
Στην ψυχιατρική και ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη τεχνική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συναισθηματικό μέγεθος της θλίψης, προερχόμενο από οποιαδήποτε πηγή Περισσότερα...



Όταν ο εγκέφαλος ερμηνεύει λάθος καταστάσεις
Από τη βρεφική ακόμη ηλικία, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των σκέψεων και των ειδικών σχηματισμών που «περνάνε» από αυτόν Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit