• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι ο βασικός ρυθμός εγκεφαλικής δραστηριότητας;

Τι είναι ο βασικός ρυθμός εγκεφαλικής δραστηριότητας;

Τι είναι ο βασικός ρυθμός εγκεφαλικής δραστηριότητας;

Η εγκεφαλική δραστηριότητα, όπως έχουμε δει στις μελέτες μας στη Βιονευρολογική, είναι η κυρίαρχη προϋπόθεση της ζωής. Η εγκεφαλική δραστηριότητα, όπως παρατηρούμε στα ηλεκτροεγκεφαλογραφικά ευρήματα, εκφράζεται με διάφορους ρυθμούς, οι οποίοι καταγράφονται επίσης με διάφορες κυματομορφές στο εγκεφαλογράφημα.

Ο α ρυθμός είναι μια συγκεκριμένη μορφή κυμάτων και επειδή παρουσιάζεται τακτικότερα από τους άλλους στον εγκέφαλο λέγεται και βασικός ρυθμός.

Ο βασικός αυτός ρυθμός των κυματομορφών εμφανίζεται κυρίως κατά την καταγραφή από τον ινιακό λοβό, όταν το άτομο είναι σε μια ψυχική και σωματική χαλάρωση, αλλά απόλυτα ξύπνιο με κλειστά μάτια.

Η μελέτη του βασικού ρυθμού σε κάθε άτομο, κάτω από διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να καταγραφθούν ηλεκτροεγκεφαλογραφικά, αποτελεί το «κλειδί» για τις φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις του εγκεφάλου.

Αυτές οι παθολογικές καταστάσεις που εκφράζονται με διαταραχές του βασικού ρυθμού αντιπροσωπεύουν κατά κανόνα κλινικές εικόνες. Έτσι, δηλαδή, μελετώντας το βασικό ρυθμό μπορούμε να φτάσουμε στη λύση πολλών παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ποια είναι η αιτία της απότομης εμφάνισης και αύξησης των νευρολογικών συμπτωμάτων στο κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο;
Ένα κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο είναι κατά κανόνα εξαρτώμενο από την ουσία που το προκαλεί αλλά και από τη δοσολογία της με την οποία εισέρχεται στον οργανισμό Περισσότερα...



Γιατί οι κοινωνίες «μοιάζουν»;
Οι κοινωνίες «μοιάζουν» πάρα πολύ μεταξύ τους, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια «ένστικτα» που είναι κοινά σαν εγκεφαλικές λειτουργίες. Περισσότερα...



Η άνοια και η έλλειψη βιταμίνης Β12
Λόγω των μοντέρνων συνθηκών διαβίωσης και ιδιαίτερα των διατροφικών συνηθειών κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική έχουμε καταστάσεις υποβιταμίνωσης Β12. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit